IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Транснефт" заяви, че е получила заявки за петрол от Германия и Полша, Берлин опроверга

Очаква се доставките през южния участък на тръбопровода "Дружба" да останат стабилни през следващата година, заяви ръководителят на компанията

14:15 | 20.12.22 г. 1
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Руската „Транснефт“ е получила искания от Полша и Германия за доставки на петрол през 2023 г., заяви ръководителят на държавния петролопроводен монополист пред телевизия "Россия-24", добавяйки, че се очаква доставките през южния участък на тръбопровода "Дружба" да останат стабилни през следващата година, съобщава Ройтерс.

Европейският съюз заяви, че спира да купува руски петрол по морски маршрути от 5 декември, а западните държави налагат и ценови ограничения върху руския петрол, но тръбопроводът „Дружба“ остава извън санкциите.

Коментарите на „Транснефт“ противоречат на предположения от миналия месец, че Полша иска да се откаже от сделка за купуване на руски петрол.

Източници, запознати с разговорите, са заявили за Ройтерс, че Полша търси подкрепата на Германия за европейските санкции върху полско-германския участък на „Дружба“, така че Варшава може да се откаже от сделки за купуване на руски петрол следващата година, без да плаща глоби.

„Те обявиха, че няма да приемат петрол от Русия от 1 януари. А сега получихме искания от полски потребители: дайте ни 3 млн. тона следващата година и 360 хил. тона за декември, а Германия вече подаде искане за първото тримесечие“, заяви ръководителят на „Транснефт“ Николай Токарев във вторник.

Германия обаче отхвърли твърденията, заявявайки, че вместо това ще внася петрол от Казахстан.

Германските рафинерии Leuna и Schwedt исторически са разчитали силно от вноса на руски петрол по тръбопроводи. Сега потоците по "Дружба" ще бъдат от Казахстан, макар че споразумението все още не е финализирано.

Рафинерията в източногерманския град Швед е "запазила капацитет за петрол от Казахстан по тръбопроводната система" към януари, каза говорител на министерство на икономиката.

„Обмисляме всички възможности... обстоятелствата се развиват по такъв начин, че е доста трудно да предвидим как ще се развие пазарната ситуация следващата година, но е очевидно, че няма да е лесно“, каза Токарев.

„Транснефт“, която управлява над 80% от общия петрол, произвеждан в Русия, увеличава износа за пета поредна година, добави той.

Очаква се Русия да намали производството на петрол следващата година до 490 млн. тона, или 9,84 млн. барела на ден, от 525 до 530 млн. тона очаквани тази година на фона на санкциите на Запада заради Украйна.

Токарев заяви, че петролните доставки през южния участък на „Дружба“, който пренася петрол през Украйна до Словакия и Чехия, ще останат без промяна следващата година заради изключението от санкциите.

Черноморското пристанище Новоросийск разшири експортния си капацитет за петрол с ниско съдържание на сяра до 40 млн. тона годишно, каза той, добавяйки, че се очаква доставките на петрол през Каспийския тръбопроводен консорциум от черноморския терминал да бъдат между 50 и 51 млн. тона тази година, което е спад спрямо планираните 63 млн. тона поради ремонт.

Очаква се износът през пристанище Козмино да бъде общо 42 млн. тона тази година, което надвишава обичайния годишен капацитет от 30 млн. тона, каза Токарев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 20.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
това оня ден и нашата тиква го пускаше като опорка... а то се оказа пореднаа му лъжа! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още