IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Взрив на един от магистралните газопроводи в Русия за Европа

Засега няма данни за спиране на доставките

16:05 | 20.12.22 г.
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Взрив избухна по трасето на магистралния газопровод Уренгой-Помари-Ужород, който пренася газ от Русия към Европа през територията на Украйна, съобщава Bloomberg. Според местните власти в Чувашия инцидентът е станал по време на планов ремонт на съоръженията. Избухналият пожар е вече потушен, а щетите се изясняват.

От Bloomberg посочват, че на този етап от "Газпром" не коментира какво отражение ще има този взрив върху доставките на газ за Европа. В момента доставките за Централна и Западна Европа се доставят единствено през входната точка "Суджи" в Украйна, в която се включва и газопроводът.

Засега заявките за доставка на газ за 21 декември остават без промяна. 

Цената на газа на нидерландския хъб TTF за кратко се повиши до 115 евро за барел, когато беше съобщено за инцидента, но по-късно търговията се успокои и се върна до нивата от тази сутрин - около 107 евро за мегаватчас. 

Междувременно украинската газова компания "Нафтогаз" съобщи за руски ракетни удари по газовата инфраструктура на Украйна. Тази нощ са били поразени съоръжения около Харков, като щетите се уточняват. Досега руските ракетни удари са причинили щети за 700 млн. долара на газовата инфраструктура на Украйна, като поражения има и върху газови полета. В момента местният добив е от съществено значение за осигуряване на достатъчно енергийни източници за отопление.

По време на донорска конференция, която се проведе в началото на месеца в Париж, украинският президент Володимир Зеленски поиска помощ за закупуването на 2 млрд. куб. метра газ, тъй като ударите по ТЕЦ и ВЕЦ в страната са довели до недостиг на електроенергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 20.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още