IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордни количества ток са изтъргувани в сегмента "В рамките на деня" на БНЕБ през декември

Това е ефект от присъединяването на България към единния европейски пазар в този сегмент

15:50 | 03.01.23 г.
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg

В последния месец на 2022 година в сегмента "В рамките на деня" на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) са изтъргувани рекордни количества електроенергия - 185,6 гигаватчаса, съобщават от борсата. Това е резултат от пълната интеграция на България с единния европейски пазар в този сегмент, коментира изпълнителният директор на БНЕБ Константин Константинов.

През цялата 2022 година "В рамките на деня" са изтъргувани 1,18 тераватчаса електроенергия, сочат предварителните данни на борсата.

В края на ноември 2022 година БНЕБ приключи обединението си с гръцкия пазар "В рамките на деня". В същия ден към единния енергиен пазар се присъедини и Словакия и така 25 държави от ЕС вече са свързани в този сегмент.

"Този нов канал, който беше отворен за търговия в реално време през южната ни съседка и Италия към цяла Европа, доведе до намаляване на пазарната концентрация, увеличи дълбочината на пазара, като за българските пазарни участници вече има много повече видими оферти, които са активни и могат да бъдат изпълнени", заяви днес Константинов.

Позитивно е отражението на 15-минутните продукти, които бяха въведени на БНЕБ през миналата година, както и автоматизацията на търговията в този сегмент, допълват още от БНЕБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 03.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още