IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Павлин Стоянов: Двойни тарифи пречат на изграждането на енергийни общности у нас

Трябва да се улесни реализацията на проектите за енергийна децентрализация, които в момента се бавят по година-две и това обезсърчава хората, посочи юристът

18:07 | 06.01.23 г.
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

В България има възможност за децентрализирана енергия и много хора изграждат соларни системи върху покривите си и произвеждат сами енергията си. Законодателството не забранява енергийните общности, но не ги и насърчава. Налице са някои пречки като двойни тарифи и неяснота относно присъединяването към енергийната мрежа. Този коментар в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria направи юристът Павлин Стоянов, автор в "Климатека".

Според него инициативата на гражданите или малките бизнеси се сблъсква с много предизвикателства. „Законодателството ни не предоставя улеснения, защото в някои държави има данъчни облекчения или виртуални отчитания, което улеснява отчитането между хората и мрежовите оператори или търговците на електрическа енергия“, посочи юристът.

Павлин Стоянов даде пример с Дания, където още преди 20 години се оформят енергийни общности, които имат големи вятърни паркове по 50 мегавата. „Тези общности са между хора, които са инвестирали парите си в изграждането на тези паркове, а енергията от тях се продава на пазара. Парите, които са спечелени, се събират като пенсионен фонд за участниците“, обясни той.

Юристът е на мнение, че в България, освен грантове и финансиране от Европейския съюз, има нужда от улесняване на реализацията на проектите за енергийна децентрализация, които в момента се бавят по година-две и това обезсърчава хората.

Що се отнася до предизвикателствата пред създаването на  децентрализирана енергийна система у нас, Стоянов е на мнение, че освен административни, има и финансови пречки, защото има излишни такси за такъв тип производство на енергия.

„В България няма целенасочена политика за насърчаване на този тип производство. Той препоръчва общините да получат административния механизъм и регулации, които да дадат правото и задължението да координират на местно ниво този тип дейност – разрешаване на строителството и улесняване на присъединяването към енергийната мрежа”.

Как се създават енергийни общности? Кога ще има регулации, които ще улесняват общините в процеса на енергийната политика? Каква е ролята на умния град в енергийните общности може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още