fallback

Задават ли се санкции срещу "Росатом"?

Украйна настоява за санкции срещу руския енергиен ядрен сектор на фона на окупираната Запорожка АЕЦ

17:01 | 09.01.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Украйна очаква в следващия пакет санкции да бъдат включени ограничения срещу руския енергиен ядрен сектор, става ясно от публикация на премиера на страната Денис Шмихал в Twitter. По-рано днес (9 януари) той разговаря с зам.-председателят на ЕК и комисар по въпросите на Зелената сделка Франс Тимерманс, който е на посещение в Украйна.

Discussed with @TimmermansEU ??'s energy sustainability. Coordinated joint actions to reduce russia's influence on ?? energy sector. I stressed the need for sanctions against russia's nuclear sector. Aggressor must be punished for the attacks on ??'s energy sector & ecocide. 1/2 pic.twitter.com/ujQxUfprca

— Denys Shmyhal (@Denys_Shmyhal) January 9, 2023

Тимерманс разговаря и с министъра на енергетиката на Украйна Херман Халушенко, с когото дискутира възможностите за сътрудничество в енергийната сфера, става ясно още от публикация на сайта на ЕК. Обсъждани са варианти за развитието на зелената енергетика като част от устойчивото възстановяване на Украйна след войната.

Шмихал също е отбелязал потенциала на Украйна за производството на биогорива, но без да дава повече подробности за водените разговори в тази област.

Санкциите на ЕС срещу Русия заради войната в Украйна стават все по-твърди и вече засягат и енергийния сектор, който до началото на пълномащабната война през февруари 2022 година беше почти напълно защитен от европейски ограничения. Но страните от ЕС вече не купуват въглища и петрол, а доставките на газ са силно ограничени.

Досега в Брюксел не се коментираше въобще вариант за санкции срещу "Росатом" - например забраните за предоставяне на услуги изключват сектора на ядрената енергетика. По-скоро опасенията в ЕС са обратните - Русия да преустанови доставките на свежо ядрено гориво, с което работят повечето централи в Източна Европа, или да бъдат прекъснати други отношения, включително и доставката на уран. Затова и много държави започнаха да търсят алтернативи. България също подписа два договора за алтернативни доставки на гориво за V и VІ блок на АЕЦ "Козлодуй".

Киев отдавна настоява за санкции срещу ядрения сектор на Русия заради окупираната Запорожка АЕЦ. Централата е най-голямата в Европа и се намира на фронтовата линия в Запорожката област. Двете воюващи страни се обвиняват взаимно за ракетен обстрел над мощностите ѝ, а руските военни са струпали военна техника в централата.

Според публикация в Telegram на началника на кабинета на украинския президент Андрий Ермак поръчките на "Росатом" от чужбина се оценяват на 200 млрд. долара. "Русия продължава да изнудва света с ядрени оръжия, а Росатом се надява да увеличи приходите от износ", пише още Ермак, който е един от висшите украински чиновници, работещ по съгласуването на санкциите на ЕС срещу Русия.

Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) от есента насам настоява за създаването на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ. Директорът на агенцията Рафаел Мариано Гроси коментира в едно от последните си изявления по казуса, че от началото на декември вече няма директен обстрел над ядрената централа, но въпреки това има попадения по мрежата, които са заплаха за ядрената сигурност - и шестте реактора на Запорожката АЕЦ са изключени, но те се нуждаят от електроенергия за охлаждане.

Украйна подкрепя създаването на зона за сигурност около ядрената централа, но досега МААЕ не е получила одобрение от руската страна. През есента руският президент Владимир Путин подписа указ, с който призна за руска окупираната през март ядрена централа. Това се случи малко, след като Москва призна за част от своята територия Запорожката област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:01 | 09.01.23 г.
fallback
Още от Енергетика виж още