IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росен Христов: Има гаранции, че няма да получаваме руски газ през Турция

"Булгаргаз" ще си събере вземанията от ТЕЦ Варна, категоричен е служебният енергиен министър

19:55 | 10.01.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

При търговете, които "Булгаргаз" организира за доставката на газ, има изрично изискване за сертификат за произход на газа и не се допуска участие на руски компании, нито на доставката на руски природен газ. Това обясни служебният министър на енергетиката Росен Христов. Той беше категоричен, че няма как през Турция в България да влиза "под прикритие" руски газ.

Христов каза още, че с встъпването си в длъжност през миналото лято официално е обявил, че иска да вземе остатъчния газ по договора с "Газпром", както и че руската страна не е отговорила на това искане. Министърът потвърди, че не върши нищо прикрито по отношение на контактите с руската компания.

"Газ се купува чрез търгове, които организираме по възможно най-прозрачния начин с най-големите доставчици", твърди още Росен Христов.

България няма собствени терминали за втечнен газ и вече е сключила договори за капацитет до съоръженията на двете съседни държави - Гърция и Турция, и сме постигнали максимална диверсификация, можем да преговаряме с всеки доставчик и да постигнем най-добрите условия за доставка, допълни още Христов.

По отношение на цената енергийният министър заяви, че отстъпките, които договаря "Булгаргаз" сега, през зимните месеци, са поне два пъти по-големи от тези по време на управлението на "Продължаваме промяната".  Цената на газа обаче се повишава, защото консумацията като цяло се повишава, заради началото на отоплителния сезон, макар и температурите да са по-високи от нормалното.

"Цената на газа се определя от търсенето и това влияе и на индекса (TTF - б.р.) и на отстъпката", каза още енергийният министър.

Росен Христов коментира още и делото, което "Булгаргаз" води за задълженията на ТЕЦ "Варна", които са в размер на 40 млн. лева. Представители на газовата компания не са се явили на изслушване по съдебно дело и причината за това е, че не е била готова експертиза по казуса. Но юристи коментират, че на това изслушване не са явили и представителите на ТЕЦ "Варна", което е можело да доведе до победа за газовата компания.

В договора между "Булгаргаз" и ТЕЦ Варна не са предвидени банкови гаранции в случай, че има неизпълнение на задълженията, посочи още енергийният министър. Според него договорът е сключен така, че задълженията да могат да бъдат събирани само по съдебен път.

"Ние ще си съберем вземанията", каза Христов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 11
Pyramid
преди 1 година
Въпросът е: НА КОГО СЛУЖИ ТОЗИ МИНИСТЪР? НА БЪЛГАРИЯ ИЛИ НА РУСОФОБСКАТА ГЕНЕРАЛНА ЛИНИЯ НА ВАШИНГТОН?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 10
Pyramid
преди 1 година
"Росен Христов: Има гаранции, че няма да получаваме руски газ през Турция" ...И? Защо министърът не се погрижи изобщо за гаранции за газа? Войната ще свърши един ден, а държавата, ще продължи да се намира пак тук, на Балканите. Разочароваш ме, министър Христов! МНОГО ме разочароваш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още