IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юлиан Попов: България няма план за зеления преход и стратегия за развитие на новата енергетика

Много инвестиционни проекти не могат да бъдат изградени заради нуждата от държавна подкрепа, посочи експертът

12:45 | 13.01.23 г.

България няма стратегия за зеления преход, има План в областта на енергетиката и климата, но това общо взето са апликационни форми на Европейската комисия, които ние сме попълнили. Реално няма стратегия в България за това как да се развива новата енергетика и как да се извършва преходът. Това мнение изрази в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria Юлиан Попов, съветник на Европейската климатична фондация и бивш служебен министър на околната среда.

„Това от една страна е проблем, от друга не е. Не е проблем, защото тази енергетика се развива на чисто комерсиален принцип, тъй като е най-евтина. Проблем е обаче, тъй като много инвестиционни проекти не могат да бъдат изградени заради нуждата от държавна подкрепа, смята той. – Няма нужда от финансиране на инфраструктура, но има нужда от политическа, от регулаторна рамка. Затова целият този преход се е задънил“.

Попов коментира темата в контекста на предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост в частта „Енергетика“ и по-конкретно - спирането нв въглищните централи. Решението той определи като „феномен“, подобен на случая с ТЕЦ „Марица-изток“ от 2020 г., когато правителството го задължи да работи на пълен капацитет. И посочи, че управлението на държавните дружества не трябва да се взима на такъв принцип. 

"Един голям проблем в България е, че търговските дружества се делят на държавни и частни и държавните се управляват от министерствата. Това е заболяване на българската политика, от което още не сме излезли“, посочи Юлиан Попов.

Той отбеляза, че „сега на практика соларна енергетика се строи навсякъде в България, желание за инвестиции има навсякъде и те са огромни – с изключение на „Марица-изток“. „Вместо най-големите мощности да са концентрирани в „Марица-изток“, тя е земя, в която де факто е забранено изграждането на нова енергетика“, подчерта енергийният експерт.

По отношение на предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост Попов очаква да има забавяне на плащания след решението за предоговаряне, но не смята, че ще се стигне до загуба на плащания.

Превърна ли се Планът за възстановяване и устойчивост политически ангажиран и как трябва да бъде преработен? Каква трябва да е съдбата на ВЕЦ-ове като ПАВЕЦ „Чаира“? Загуби ли Русия европейския пазар в „студената енергийна война“? Как влияят на „Лукойл“ санкциите и контрасанкциите към Русия? Устойчиво ли ще е понижението на цените на енергията?

Целия разговор гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още