IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отписване при „Роснефт“ вкара BP на червено

Благодарение на големия приток на парични средства компанията увеличава дивидента и изкупува акции за 2,75 млрд. долара

11:33 | 07.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Подобно на всички големи петролни компании и енергийният гигант BP се е справил блестящо през миналата година благодарение на силното увеличение на цените на газа и петрола. Въпреки това, тъй като британската компания трябваше да отпише стойността на дела си в руската петролна компания Роснефт, BP премина в червената зона на загубата – нещо, което вече беше ясно още през пролетта на 2022 г., предава DPA. 

Благодарение на големия приток на парични средства от оперативната дейност BP иска да увеличи дивидента и обяви във вторник в Лондон обратно изкупуване на още акции за 2,75 млрд. долара. Освен това компанията възнамерява да увеличи значително инвестициите за преструктуриране.

Оперативната печалба се е увеличила повече от два пъти до близо 28 млрд. долара, съобщи компанията. Въпреки това експертите, анкетирани от Bloomberg, очакваха малко повече. Приходите са се повишили с повече от 50% до 241 млрд. долара. Крайният резултат е загуба от 2,5 млрд. долара след печалба от 7,6 млрд. долара през 2021 г. Загубата се дължи на отписването на инвестиции и нематериални активи в размер на малко над 30 млрд. долара, от които - както е известно от началото на годината - около 24 млрд. долара се дължат на инвестицията в руската петролна компания „Роснефт“.

BP заяви, че годишните капиталови разходи могат да бъдат малко по-високи от предварително планираните и да варират между 14 и 18 млрд. долара всяка година до края на десетилетието. 

Компанията ще се насочи към петролни ресурси, които могат да бъдат разработени бързо, предлагат бърза възвращаемост и като цяло по-добра печалба. През миналия месец в своя доклад „Енергийни перспективи" BP прогнозира, че инвазията на Русия в Украйна ще ускори отказа на света от изкопаемите горива, тъй като страните се стремят да повишат енергийната си сигурност, като произвеждат повече възобновяема енергия у дома. 

BP обеща да осигури по-висока възвръщаемост както от чиста енергия, така и от изкопаеми горива. Чрез увеличаване на инвестициите и преразглеждане на предположенията за цените на петрола и природния газ компанията ще увеличава печалбата на акция преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация с 12% годишно до 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още