IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британска компания предлага пробив при термоядрения синтез чрез супермагнит

Силата на магнитното поле на магнита Demo4 е почти милион пъти по-голяма от магнитното поле на Земята, което му помага да контролира плазмата от ядрения синтез

19:30 | 10.02.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Tokamak Energy
Снимка: Tokamak Energy

Британската компания Tokamak Energy представи първия в света набор от супермагнити, които могат да се използват за тестване на съоръжения за термоядрен синтез, съобщава The Independent.

Според компанията силата на магнитното поле на магнита Demo4 е почти милион пъти по-голяма от магнитното поле на Земята, което го прави способен да ограничава и контролира изключително нагорещената плазма, създадена в процеса на ядрен синтез.

Ядреният синтез се разглежда от учените като „Свещения Граал“ за чистата енергия, като много лаборатории работят върху технологията още от 50-те години на миналия век.

Процесът включва имитиране на естествените реакции, които се случват в Слънцето, осигурявайки почти неограничена енергия, без да се изискват изкопаеми горива и без да се генерират опасни отпадъци.

Tokamak Energy иска да бъде първата частна компания, която произвежда комерсиално термоядрена енергия, с цел да демонстрира икономически ефективен термоядрен синтез в началото на следващото десетилетие.

„Това е огромен, значим момент, от който сме наистина развълнувани“, споделя д-р Род Бейтман от Tokamak Energy. „Нашите магнити позволяват изграждането и работата на сферични токамаци (експериментално устройство с тороидална форма, в което се създава и удържа високотемпературна плазма – бел. ред.) и по този начин правят революция при по-бързото получаване на чиста, неограничена термоядрена енергия“, добавя Бейтман.

Комерсиализацията на източника на енергия все още остава далеч напред във времето, въпреки че няколко големи пробиви през последните години дадоха надежда, че това ще бъде постижимо през следващото десетилетие.

Миналата година учени от Националната лаборатория на Лорънс Ливърмор (LLNL) в Калифорния станаха първите, които постигнаха по-високо ниво на произведена енергия от тази, необходима за нейното генериране, по време на ядрен синтез.

LLNL описа постижението като „едно от най-значимите научни предизвикателства, предприемани някога от човечеството“, което би стимулирало стремежа към превръщане на енергията от термоядрения синтез в икономически доказана технология.

Главният изпълнителен директор на Tokamak Energy Крис Келсал посочва, че новата магнитна технология на компанията ще помогне за развитието на проучванията като предостави ключов компонент на процеса на термоядрен синтез.

„Наученото от Demo4 ще бъде ключов катализатор за предоставяне на глобално внедряване на компактни, евтини сферични електроцентрали токамак“, изтъква Келсал. „Горди сме да доставим тази първа в света пълна система от магнитни намотки, изработени от свръхпроводящ материал, които сега ще бъдат сглобени за тестване“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Известен ядрен физик доказва, че при земни условия термоядреният синтез като източник на енергия е невъзможен. На теоретично ниво. Затова и опитите, продължаващи повече от 50 години, са ялови. Докато за бомбите се видя, че проблеми няма. И никой не се опитваше да прави термоядрена бомба 50 години, а се справиха за година-две. Перспективното направление е Уран 238 и Торий, с използването на силен източник на неутрони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още