IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Термоядреният синтез - една от областите, в които без Русия не може

Споразумението за ITER не предвижда изгонване на член на проекта

15:43 | 15.01.23 г. 24
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След 24 февруари, когато започна пълномащабната война в Украйна, партньорството с Русия започна да става нежелано в редица области - от енергетика до търговия и транспорт. Но има една област, в която Русия не може да бъде избегната или изгонена - термоядреният синтез, пише европейското издание Poitico. 

Изграден в слънчевата Южна Франция Международният международен експериментален реактор (ITER), продължава да търси начин да бъдат "отприщени" огромни количества чиста енергия. В процеса участват руски учени и руски технологии. 

Проектът е на 35 години и е резултат от среща на президентите на САЩ и СССР Роналд Рейгън и Михаил Горбачов през 1985 година. Той е опит да бъде сложен край на продължилото десетилетия по време на Студената война напрежение между двете страни. Той е така структуриран, че няма как да бъде отстранен член от екипа без да бъде разбита цялата схема. 

За разлика от тях, базираната в Швейцария лаборатория "Церн" вече прекратиха връзките си с Русия. По отношение на ITER обаче има споразумение, наподобяващо структурата на ООН и няма механизъм за изгонване на член. 

ЕС е сред основните участници в ITER, покривайки близо половината разходи. Останалите участници - Индия, Япония, Китай, Русия, Южна Корея и САЩ, имат по около 9%. В момента 50 руски служители и инженери работят в реактора, но Русия е част от съвета, който взима решения, заедно със своите колеги от ЕС и САЩ.

Организацията е аполитична, но много от служителите се чудеха какво да правят след руската инвазия в Украйна, споделя главният инженер на проекта Ален Бекуле. Трудно се постига балансът между осъждането на действията на един от членовете и изискванията пред проекта, допълва и говорителят на ITER. 
Бекуле коментира още, че първото заседание на съвета след началото на войната е било "много конструктивно" и членовете са дискутирали как да продължат да работят заедно. Ангажиментите са потвърдени на последната среща на съвета през октомври. 

Стойността на проекта е 44 млрд. евро и целта му е да тества ядрения синтез - процес, който протича в ядрата на звездите. Това е източник на чиста, минимално радиоактивна енергия. Доскоро учените не успяваха да стартират процеса и да получат повече енергия, отколкото са вложили. В началото на месеца обаче екип учени от Калифорния съобщиха за съществен напредък в тази област

Технологията предвижда инжектиране на гореща плазма, чиято температура достига до 150 млн. градуса по Целзий в устройство и ограничаването ѝ чрез магнитни полета. Така водородните ядра се сливат, отделяйки огромни количества енергия.  

Войната има отражение на работата в ITER - санкциите затрудняват закупуването на части, произведени в Русия, включително и алуминиеви шини ,които се поставят в реактора и магнитна бубина, която тежи 200 тона. Проектът има дерогации от всички европейски ограничения, но отнема време да бъде обяснено на власите и доставките се бавят с месеци, разказва още Politico, позовавайки се на разговорите със служители в проекта. 

Руснаците, работещи в реактора, също са били притеснени относно възможността Русия да се оттегли от проекта. От години те живеят във Франция и според своите колеги "не са заинтересовани да се приберат" отново у дома си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 15.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

24
rate up comment 7 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 година
До: SnaGi: Да, феноменален селлянин и брутален просстак. Бай Ганню или Баш Майстора, според личните предпочитания, но не толкова хитър. Мозък на приммат, самочувствие на муттра. Всички признаци на изпълзял от каллта примитив, благодарение на политиката на комунистите преди промените за изкуствено създаване на работническа класа и трудова интелигенция чрез изместване на компактно селлско население към големите градове. От там и гордостта на пунгаша - докопал течаща вода, баня, скара-бира и жена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: valentino29 личи ти че си селлляк и то от най проссстите, няма нужда да се самоквалифицираш... само долните *** и загубеняци са фенове на русоробския свят на изнасилвачи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 3
aldy
преди 1 година
Термоядреният синтез е път за никъде. На Земята 98% от енергията се съдържа в Уран 238 и Торий. За използването им е нужен силен източник на неутрони. Всички останали източници, които могат да ви дойдат на ум, са в оставащите 2%. За по-интелигентните и любознателни хора давам линк към интервюто с големия руски ядрен специалист Игор Острецов. Който не разбира руски, да си пусне превод на танганайски или друг подходящ за него език. === https://youtube.com/watch?v=zlaBoPEyhfs
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 3
aldy
преди 1 година
Термоядреният синтез е път за никъде. На Земята 98% от енергията се съдържа в Уран 238 и Торий. За използването им е нужен силен източник на неутрони. Всички останали източници, които могат да ви дойдат на ум, са в оставащите 2%. За по-интелигентните и любознателни хора давам линк към интервюто с големия руски ядрен специалист Игор Острецов. Който не разбира руски, да си пусне превод на танганайски или друг подходящ за него език. === https://***.youtube.com/watch?v=zlaBoPEyhfs
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 3
SnaGi
преди 1 година
До: valentino29, Той Хахото през годините, доста интелигентни хора отказа от дискусии в сайта с простотията и арогантността си. Винаги нещата протичат по един и същ начин, някой изложи гледна точка, той веднага когато не е съгласен влиза супер грубо с обиди и заучени селски фрази. Подозирам, че е изнервен шофьор на такси. Умствения му капацитет и подхода му напълно мачват към профила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 15 rate down comment 2
valentino29
преди 1 година
До: khao Само нахалството ти, е по голяма от простотията ти! При селянндурите винаги е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 12
khao
преди 1 година
До: valentino29споко, друг ще ги направи тия шини и ще са по качеатвени! ... да бе говорм че не са свръхпроводими, поредна ти измислица...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 10
khao
преди 1 година
До: valentino29ясно, значи ми цитираш някакъв новинарски сайт, а уж беше гледал проекта, хахахаха... *** кви сте плоооски и сами си го набивате...след като излъжете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 3
valentino29
преди 1 година
До: khao:ITER fusion project gets power supply equipment delivery ...https://***.world-nuclear-news.org
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 12
khao
преди 1 година
До: SnaGi щото с вас русоробите има смисъл да се дискутира... кво да ну коментирам, не виждаш ли че ми е цитирал росатом...ама уж било чужда медия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още