IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Термоядреният синтез - една от областите, в които без Русия не може

Споразумението за ITER не предвижда изгонване на член на проекта

15:43 | 15.01.23 г. 24
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

След 24 февруари, когато започна пълномащабната война в Украйна, партньорството с Русия започна да става нежелано в редица области - от енергетика до търговия и транспорт. Но има една област, в която Русия не може да бъде избегната или изгонена - термоядреният синтез, пише европейското издание Poitico. 

Изграден в слънчевата Южна Франция Международният международен експериментален реактор (ITER), продължава да търси начин да бъдат "отприщени" огромни количества чиста енергия. В процеса участват руски учени и руски технологии. 

Проектът е на 35 години и е резултат от среща на президентите на САЩ и СССР Роналд Рейгън и Михаил Горбачов през 1985 година. Той е опит да бъде сложен край на продължилото десетилетия по време на Студената война напрежение между двете страни. Той е така структуриран, че няма как да бъде отстранен член от екипа без да бъде разбита цялата схема. 

За разлика от тях, базираната в Швейцария лаборатория "Церн" вече прекратиха връзките си с Русия. По отношение на ITER обаче има споразумение, наподобяващо структурата на ООН и няма механизъм за изгонване на член. 

ЕС е сред основните участници в ITER, покривайки близо половината разходи. Останалите участници - Индия, Япония, Китай, Русия, Южна Корея и САЩ, имат по около 9%. В момента 50 руски служители и инженери работят в реактора, но Русия е част от съвета, който взима решения, заедно със своите колеги от ЕС и САЩ.

Организацията е аполитична, но много от служителите се чудеха какво да правят след руската инвазия в Украйна, споделя главният инженер на проекта Ален Бекуле. Трудно се постига балансът между осъждането на действията на един от членовете и изискванията пред проекта, допълва и говорителят на ITER. 
Бекуле коментира още, че първото заседание на съвета след началото на войната е било "много конструктивно" и членовете са дискутирали как да продължат да работят заедно. Ангажиментите са потвърдени на последната среща на съвета през октомври. 

Стойността на проекта е 44 млрд. евро и целта му е да тества ядрения синтез - процес, който протича в ядрата на звездите. Това е източник на чиста, минимално радиоактивна енергия. Доскоро учените не успяваха да стартират процеса и да получат повече енергия, отколкото са вложили. В началото на месеца обаче екип учени от Калифорния съобщиха за съществен напредък в тази област

Технологията предвижда инжектиране на гореща плазма, чиято температура достига до 150 млн. градуса по Целзий в устройство и ограничаването ѝ чрез магнитни полета. Така водородните ядра се сливат, отделяйки огромни количества енергия.  

Войната има отражение на работата в ITER - санкциите затрудняват закупуването на части, произведени в Русия, включително и алуминиеви шини ,които се поставят в реактора и магнитна бубина, която тежи 200 тона. Проектът има дерогации от всички европейски ограничения, но отнема време да бъде обяснено на власите и доставките се бавят с месеци, разказва още Politico, позовавайки се на разговорите със служители в проекта. 

Руснаците, работещи в реактора, също са били притеснени относно възможността Русия да се оттегли от проекта. От години те живеят във Франция и според своите колеги "не са заинтересовани да се приберат" отново у дома си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 15.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 11
mikimaus
преди 1 година
Рис.17.Зависимость удельной энергии связи ядер от массового числа.https://studfile.net/preview/2033459/page:13/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 11
mikimaus
преди 1 година
На Земле самоподдерживающиеся термоядерные реакции с выделением огромной энергии осуществлялись в течение очень короткого времени (10-710-6 сек) при взрывах водородных бомб.http://nuclphys.sinp.msu.ru/enc/e164.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 10
valentino29
преди 1 година
Термоядрения процес е затворен в мощно електромагнитно поле,смята се ,че основен проблем е задържане и стабилизиране на синтеза за достатъчна продължителност. Далеч по сложно е обаче ,да усвоите получената енергия!П.с,Руснаците правят свръхпроводими шини за електромагнитния тороид,със сигурност не са алуминиеви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 20
khao
преди 1 година
само глей как може.... и престанете с платената руска пропаганда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още