IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителят на IGB ще плати максималната неустойка заради забавянето

В същото време обаче AVAX претендира и за индексация на цената на проекта и неустойката ще бъде прихваната

12:21 | 17.02.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Строителят на IGB - консорциумът AVAX, ще плати максималния размер на неустойката за забавянето на изпълнението на проекта, пишат от компанията, която управлява новата газова връзка - ICGB. В съобщението не се уточнява размерът на санкцията, но по договор тя беше в размер на 90 хил. евро на ден и не повече от 14,5 млн. евро.

В същото време обаче изпълнителят е поискал индексация на цената заради инфлацията, което е позволено по Закона за обществените поръчки. Така двете страни се споразумяха да прихванат дължимите неустойки и индексацията на цената на строителството. Общата цена на километър строителство (с всички наземни съоръжения, газоизимервателни станции и т.н.) се запазва на ниво от около 1,3 млн. евро.

AVAX са договорили преразглеждане на цените "на стойности значително под реалната инфлация за периода", уточняват от ICGB. Сторителят се отказва и от всякакви други претенции за допълнителни разходи, каквито са били правени досега.

Със споразумението си компанията избягва воденето на евентуални арбитражни производства и интересът на държавата е защитен, допълват още от проектната компания. То трябва да бъде одобрено от акционерите, преди да влезе в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 17.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още