IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Турските резерви на газ в Черно море са за между 500 млрд. и 1 трлн. долара

Ще бъде създадена семейна и младежка банка, обяви държавният глава

17:07 | 24.04.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Запасите от природен газ на Турция в находищата в Черно море се оценяват на 500 млрд. долара до 1 трилион долара, заяви днес турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Печалбите, които Турция ще има от черноморския газ, ще инвестираме в нашето бъдеще, заяви Ердоган на митинг в западния турски град Бурса, съобщава БТА.

Ще бъде създадена семейна и младежка банка, обяви държавният глава. Целта ни е да финансираме дейности, които ще укрепят семейната институция оттук нататък. Ще гарантираме, че домакините ще могат да се пенсионират, като покриват една трета от вноските си от въпросната банка, каза президентът.

На 20 април Ердоган участва в церемония, на която бе дадено начало на доставките на черноморски газ за Турция от находището в Сакария. Церемонията се състоя в газопреработвателния комплекс "Фильос" в окръг Зонгулдак. Първоначално се планира от находището да се добиват 10 млн. куб. м газ на ден. След като проектът достигне пълния си капацитет, или добив на до 60 млн. куб. м на ден, турските власти планират да покрият 30 на сто от нуждите на страната от природен газ.

Доказаните запаси от природен газ в Черно море на Турция в момента са около 710 милиарда кубически метра, което е достатъчно за задоволяване на вътрешното търсене за 35 години, заяви наскоро турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 24.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
Damian12
преди 1 година
Боко много искаше да има нещо и в българската част на Черно Море, но след допитване с хидроинженерът Доган и нефтеният експерт Путин, се оказа, че няма нищо :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още