IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" предлага цена на газа за май с 21% по-ниска от априлската

Цената е 77,55 лева/мегаватчас, съобщават от дружеството

12:12 | 01.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ
Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

"Булгаргаз" предлага за май цена на природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, от 77,55 лева/мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщават от дружеството, цитирани от БТА.

Предложената цена е с 21 на сто по-ниска от утвърдената и приета от регулаторните органи цена за април.

Преди седмица Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъди внесеното заявление на "Булгаргаз" за утвърждаване на цена за месец май 2023 г.

След анализ, изготвен въз основа на представените от "Булгаргаз" данни и след направени изчисления, в доклада беше предложено цената на природния газ от 1 май 2023 г. да бъде в размер на 90,10 лв./мегаватчас.

Газовите пазари се успокоиха от началото на 2023 година на фона на топлата зима и непрекъснатите доставки на втечнен природен газ в Европа. Междувременно и страните от ЕС намалиха потреблението - и заради промяна на навиците, и заради по-високата цена. За България в периода август 2022 година - април 2023 година потреблението на газ е с 20 на сто по-ниско, сочат данни на Евростат. Те се потвърждават и от газовия оператор.

Още преди месеци "Булгаргаз" договори пълните количества газ, необходими за 2023 година, включително и за газохранилището в Чирен, което е пълно до рекордните за това време на годината 77% от капацитета си. Миксът се формира от тръбния газ от Азербайджан и от втечнен газ, който страната ни ще получава или през терминалите в Турция, или през гръцкия терминал Ревитуса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 01.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още