IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на ток се срива с 28% през март

Данните на НСИ показват, че в края на зимата в страната са произведени 3,7 тераватчаса електроенергия

14:04 | 30.05.23 г. 5
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg

Производството на електроенергия се срива през март, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). През последния зимен месец в страната са произведени 3,7 тераватчаса електроенергия, което е намаление от 28% на годишна база и от почти 10% спрямо февруари.

Почти цялата произведена електроенергия е реализирана на вътрешния пазар - 3,04 тераватчаса. В предходни месеци страната изнасяше повече от 1/3 от произведената електроенергия.

На тази база се наблюдава и съществено намаление на добивите на твърди горива - с почти 45% спрямо миналия март до 1,98 млн. тона. Спрямо февруари намалението е от 29 на сто. Доставките на твърди горива за българските потребители през март са 1,88 млн. тона.

Тези спадове отчитат нормализирането на ситуацията на енергийните пазари в Европа, както и по-меката от обичайното зима. Високите температури и редовните доставки на втечнен газ успокоиха пазарите и цената на газа през пролетта се върна до нивата от началото на 2022 година, когато вече очакванията за военен конфликт бяха големи. В последните дни на нидерландската борса TTF природният газ обаче се търгува под 30 евро за мегаватчас, приближавайки се до нивата от лятото на 2021 година, когато енергийната криза в Европа тепърва се зараждаше.

Данните на НСИ показват, че и доставките на природен газ започват да се нормализират - през март в страната са получени 259 млн. куб. метра газ. От април 2022 година страната ни не получава газ от традиционния си доставчик "Газпром" и започна да разчита на втечнен газ. Затова и спрямо миналия март доставките на газ намаляват с 26%, но на месечна база има ръст, макар и в рамките на само 0,4 на сто.

Статистиката отчита също сериозно намаляване на производството на горива през март. При дизеловото гориво спадът е от 35% до 191 хил. тона, а при безоловния бензин - с 32% до 110 хил. тона. Основната част от произведения дизел е реализиран в България - 164 хил. тона. През март на вътрешния пазар са доставени и 34 хил. тона безоловен бензин.

Именно заради опасенията, че страната ни ще се изправи пред голям недостиг на дизел беше поискана дерогация от забраната за внос на руски петрол. От началото на февруари излишъка от горивата, произведени от руски петрол обаче могат да бъдат изнасяни само към Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 9 месеца
До: OHЯ - около стотинка друг път. Гледам фактурите - все нагоре. Тези дни говореха пак за вдигане, да видим с колко ще ни 'ожулят' :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
OHЯ
преди 9 месеца
В допълнение , като пекне слънце и цената на тока се върти около стотинка , ама това е щото от фотоволтаиците нямало смисъл :):);)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
OHЯ
преди 9 месеца
Как сте фенчетата на полуръста от бБлатная ? Само не плачете ! За любимата ви Клошария ще става само по-зле , и надежда няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 9 месеца
расияните си гръмнаха тръбите , само да отбележа за протоколът !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 9 месеца
нормално е да се срине ... :))) ... газовите турбини по Европа започнаха да си работят с нормални цени вече , след като се нормализира цената на газът ... друзята антиваксъре нали се меткаха тука из форума , тва незаменимият и най-сигурен газодоставчик от най-мирната държава в света , квато цена кажел такава щяла да бъде ... не можело с таван на газа да се работи ... пък то можело се оказа ... сега вероятно са щастливи да продават по 3500 за илядо кубика на поднебесната ... и те пазарят яко !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още