IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приключи плановият ремонт на пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

По план би трябвало реакторът за последен път да е зареден с руско гориво

15:23 | 05.06.23 г. 1
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

Приключи плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ "Козлодуй" и от тази сутрин той вече е включен в енергийната система, съобщават от централата. Данните показват, че постепенно мощността му се покачва, а оперативната информация на Електроенергийния оператор (ЕСО) показва, че АЕЦ "Козлодуй" осигурява към 40% от електроенергията в страната.

Соларните панели са вторият източник в ранния следобед на 5 юни, осигурявайки малко над 30% от товара на системата (или 1200 мегавата).

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян за годишния планов ремонт в края на април и по план за последен път се зарежда с руско гориво. От април 2024 г. реакторът ще получи първата доставка на гориво от Westinghouse, договорът за което беше подписан в края на 2022 г. Презареждането обаче ще зависи от това дали Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) ще даде лиценз за новото гориво.

От агенцията коментираха в началото на годината, че пети блок има лиценз да работи с горивото на ТВЕЛ за шести блок и в случай на нужда през следващия април може да бъде презареден с него. Няма опасност централата да остане без гориво, каквото и да се случи с издаването на лиценза за Westinghouse, категорични бяха от АЯР.

Шести блок пък ще премине плавно към гориво от френската Framatomе, което е по лиценз на ТВЕЛ и няма нужда от сертифициране от ядрения регулатор.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 5
OHЯ
преди 11 месеца
ДанчоГламавия няма ли да пусне някой линк , дето никой , никога , няма да отвори ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още