IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Япония ще се освободи от радиоактивната вода след аварията във Фукушима

Резервоари, разположени в обекта, в момента съхраняват около 1,3 млн. тона радиоактивна вода – достатъчно количество, за да напълни 500 олимпийски басейна

20:34 | 04.07.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Япония ще започне изпомпването на над 1 млн. тона обработена вода от унищожената атомна електроцентрала във Фукушима това лято – процес, който ще отнеме десетилетия за завършване, съобщава Ройтерс.

Водата е била дестилирана след замърсяване заради контакт с горивни пръти в реактора, унищожен по време на тежкото земетресение от 2011 г. Резервоари, разположени в обекта, в момента съхраняват около 1,3 млн. тона радиоактивна вода – достатъчно количество, за да напълни 500 олимпийски басейна. Ето как токийската електоенергийна компания Tokyo Electric Power Company (Tepco) планира да се справи с водата.

Източването на водата

Tepco филтрира замърсената вода, за да премахне изотопите, оставяйки само тритий, радиоактивен изотоп на водорода, който трудно се отделя от водата. Компанията ще разредява замърсената вода, докато нивата на тритий спаднат до под регулаторните ограничения, преди да бъдат излети в океана.

Вода с тритий редовно се освобождава от ядрените електроцентрали по света и регулаторите подкрепиха решението на въпроса с водата от Фукушима по този начин.

Тритият се смята за относително безопасен, тъй като не отделя достатъчно енергия, за да проникне през човешката кожа. Но при поглъщане може да увеличи риска от рак, се казва в статия на изданието Scientific American от 2014 г.

Източването на водата ще отнеме десетилетия наред с процеса по филтриране и разредяване, както и с планираното извеждане от експлоатация на самата централа.

Реакции

Профсъюзи на рибари във Фукушима от години призовават правителството да не източва водата, тъй като според тях това ще унищожи постигнатото с усилията им да подобрят репутацията на пазара на своята риболовна зона.

Съседни страни също вече изразиха притеснението си. Най-отчетливи са призивите на Китай, където властите наричат плана на Токио безотговорен, непопулярен и взет едностранно.

От Tepco подпомагат на този етап земеделието, риболова и други продукти от региона в магазини и ресторанти в опит да намалят репутационните щети.

По-рано през деня стана ясно, че Япония е получила одобрение от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за реализиране на своя план да изпусне обработената радиоактивна вода в Тихия океан.

След двугодишен преглед МААЕ заяви, че плановете на страната са в съответствие с глобалните стандарти за безопасност и че ще имат „незначително радиологично въздействие върху хората и околната среда“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 07.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 3
cyclop
преди 9 месеца
Но благодаря че ми го сметнахте в басейни. Не е толкова добра мерителна единица като футболни игрища, но пак е доста добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
cyclop
преди 9 месеца
Важното е да не се изпуска СО2, това е смъртоносен газ, унищожителен за природата. Некви там радиоактивни елементи са пренебрежителни, пльофай в океана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още