IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" иска с 3% по-скъп газ през август

През юли малко над 72% от потреблението се покрива от газа от Азербайджан

18:52 | 11.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

„Булгаргаз” внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявление за утвърждаване на цена на природния газ за месец август 2023 г. в размер на 62,38 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщават от дружеството. На 1 юли КЕВР утвърди цена на газа от 60,58 лева за мегаватчас, което означава, че дружеството иска почти 3% поскъпване за следващия месец.

През юли газът от Азербайджан покрива малко над 72% от потреблението, стана ясно от съобщение на енергийния регулатор на 1 юли. По тази причина и цената на българския пазар беше по-ниска от средното на европейските пазари. В последните дни търговията на нидерландската борса TTF се стабилизира и цената в сегмента "ден напред" се движи около нивото от 30 евро за мегаватчас. Контрактите за следващия месец обаче са на малко по-висока цена. 

По време на общественото обсъждане в края на юли председателят на КЕВР Иван Иванов припомни, че цената на газа от Азербайджан е обвързана с петролните пазари, а не с TTF, където за кратко имаше нестабилност. Освен от този доставчик, "Булгаргаз" купи и втечнен газ от местен доставчик, допълниха още от енергийния регулатор.

На 01 август КЕВР ще разгледа окончателно предложение за цената на природния газ за текущия месец и в него ще бъдат отчетени котировките на ценообразуващите компоненти към 31.07.2023 г., уточняват от държавния доставчик.

Прогнозната цена на природния газ за септември е 60,66 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Тя е изчислена съобразно котировките на TTF към 11.07.2023 г. 

Финалното предложение за цената на природния газ за месец септември 2023 г. ще бъде депозирано в КЕВР на 01.09.2023 г., допълват от „Булгаргаз“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още