IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна не е питала официално за оборудването за АЕЦ "Белене" преди юни

Народното събрание задължи енергийния министър да води преговори с Киев за оборудването

12:14 | 19.07.23 г.
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

В информационната система на Министерството на енергетиката няма заведено официално запитване от страна на Украйна за оборудването на АЕЦ "Белене" в мандата на двете служебни правителства на Гълъб Донев (2 август 2022 г. - 6 юни 2023 г.). Това става ясно от писмен отговор на министъра на енергетиката Румен Радев, публикуван на сайта на Народното събрание.

Радев посочва още, че и в Националната електрическа компания (НЕК), в чиито активи е оборудването, също не е постъпвало подобно искане от украинска страна.

За интереса на Киев към оборудването заговори служебният енергиен министър Росен Христов в края на февруари след неформално заседание на Съвета по енергетика в Соткхолм. На него беше поканен украинският енергиен министър Херман Халущенко. В съобщението на украинското Министерство на енергетиката за срещата се казва, че двамата са обсъдили задълбочаване на сътрудничеството в сферата на ядрената енергетика и участието на Украйна в анализ на газовия пазар на Югоизточна Европа.

По време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в София беше подписан меморандум на ниво министерства с подобно съдържание, а ден по-рано Народното събрание задължи енергийния министър Румен Радев да проведе преговори относно възможността Украйна да купи руското оборудване, предвидено за втората ядрена централа у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още