IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетната комисия гласува да отпаднат вноските на производителите на ток към ФСЕС

Асен Василев заяви, че ако отпадане на този параграф, ще се обърне към НС с молба за отмяна на решението за намаляване на цената на горивата за българските фирми

22:35 | 25.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бюджетната парламентарна комисия гласува отпадането на параграф 3 от преходните и заключителни разпоредби в проекта на държавен бюджет за 2023 г., според който производителите на електрическа енергия със съоръжения с инсталирана мощност над 1 MW, получили приходи от продажбата на ток, внасят целеви вноски във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС).

Задължението беше следствие от прилагането на европейски регламент от есента на миналата година, свързан със спешна намеса за справяне с високите цени на енергията. Текстът касаеше производителите на електроенергия от различни възобновяеми източници, както и от лигнитни въглища, ядрена енергия, нефтопродукти, въглища, водноелектрически централи.

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че в случай на отпадане на този параграф при гласуването в пленарна зала, ще се обърне към Народното събрание с молба за отмяна на решението от 9 декември 2022 г. за намаляване на цената на горивата за българските фирми, тъй като в няма да има източник на средства.

Според един от вносителите на предложението за отпадане на параграфа - Делян Добрев (ГЕРБ-СДС), такъв източник е предвиден в следващия параграф, който гласи от бюджета на ФСЕС да се предоставя трансфер по бюджета на Министерството на енергетиката в размер на получените от фонда средства от оперативните програми за програмен период 2014 – 2020 г. за възстановяване на допустими разходи, извършени в рамките на национални програми за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още