IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-мръсната електроцентрала в Европа планира отказ от въглищата до 2030 г.

Полската PGE запази непроменена стратегията си за производство на 2,5 гигавата офшорна вятърна енергия до седем години

15:57 | 29.08.23 г. 5
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-голямата компания за комунални услуги в Полша и собственик на най-силно замърсяващата електроцентрала в Европа планира да се откаже напълно от използването на въглища като енергиен източник още след седем години, след като страната реализира своята стратегия да пренесе всичките си въглеродно интензивни активи в дружество, подобно на т. нар. "лоша банка", съобщава Bloomberg.

Компанията PGE SA цели да стане климатично неутрална до края на следващото десетилетие, 10 години по-рано от очакваното, става ясно от актуализирания ѝ план. Листнатото на борсата във Варшава дружество запази непроменена стратегията си за производство на 2,5 гигавата офшорна вятърна енергия до 2030 г. и 2,8 гигавата ядрена енергия до 2040 г. Инвестициите ще възлизат на 125 млрд. злоти (30 млрд. долара) до края на това десетилетие.

Съобщението на PGE е обявено в момент, когато правителството на Полша ускорява процеса на отделяне на замърсяващи електроцентрали, които работят с въглища, от своите държавни комунални фирми и ги прехвърля в отделна организация, наречена Национална агенция за енергийна сигурност, или NABE.

Законопроектът, който дава възможност на NABE да получи държавно гарантирано финансиране, предстои да бъде одобрен от парламента.

Отделянето ще позволи на борсово търгуваните компании да си възвърнат достъпа до международните дългови пазари, за да финансират енергийния преход на Полша.

PGE съобщи по-рано във вторник, че очаква печалбата за 2024-2030 г. преди лихви, данъци, обезценка и амортизация (EBITDA) да достигне около 90 млрд. злоти.

Компанията планира да произвежда 50% от електроенергията си от възобновяеми източници до 2030 г., като този дял ще нарасне до 70% в края на следващото десетилетие.

През юли полското Министерство на финансите предложи да изкупи въглищните мощности на енергийни гиганти, в които има дял държавата - PGE, Enea, Tauron и Energa, като офертата е на обща стойност от 18 млрд. злоти (4,6 млрд. долара).

Плановете за създаването на новата държавна въглищна структура бяха представени още през пролетта на 2021 година и трябваше да бъдат финализирани миналата година, но досега се водеха преговори със синдикатите по казуса. Предварителните планове, цитирани от S&PGlobal, сочеха, че в NABE ще влязат 70 въглищни централи. По този начин в държавните енергийни гиганти ще бъдат освободени средства за инвестиции в газ и възобновяема енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
50097
преди 8 месеца
Забравих, че Брикел изобщо не е "***" ТЕЦ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
cyclop
преди 8 месеца
Айди бе, ама баш до 2030 ли? Да не би да има нещо свързано с тая година? Че нещо всички, всички, всички, всички планове все са за там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 8 месеца
До: Achtung ... за реакторите се гласят те да си произведат топлообменниците , да си произведат генераторите и евентуално голяма част от управлението ... освен това , смятат да строят централата в индустриална зона и да използват отпадната топлина за индустриални и битови нужди ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
Achtung
преди 8 месеца
"производство на 2,5 гигавата офшорна вятърна енергия до 2030 г. и 2,8 гигавата ядрена енергия до 2040 г. Инвестициите ще възлизат на 125 млрд. злоти (30 млрд. долара) до края на това десетилетие"За два реактора по 1400 мв може и да им стигнат 30 млрд, макар, че се съмнявам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 8 месеца
Аспарух яко го е напекло слънцето.Ама че заглавие...PGE планира да се откаже от въглищата не, върпосната и електроцентрала..А по същество по текста-ама че йезуитщина.Ще се откажат от въглищата,като ги прехвърлят на държавна структура...Иначе поляците имат разумна енергийна стратегия, за разлика от западния си съсед-атомни централи за базова мощност, офшорен вятър, за което имат добри условия и газови централи за балансиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още