IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завърши необвързващата фаза на процедурата за добавен капацитет на газопровода IGB

Пазарният интерес за няколко последователни газови години е близо два пъти по-висок от първоначалните ни очаквания, изтъкват ръководителите на оператора ICGB

22:17 | 08.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Независимият преносен оператор ICGB обяви успешно приключване на необвързващата фаза на процедурата за добавен капацитет на междусистемната газова връзка Гърция-България. Процесът стартира през юли с проучване на пазарния интерес към увеличаване на общия технически капацитет на газопровода IGB, информират от дружеството в прессъобщение.

„Пазарният интерес за няколко последователни газови години е близо два пъти по-висок от първоначалните ни очаквания“, изтъкват в съвместно изявление изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Джордж Сатлас. „Въпреки че засега тези индикации не са обвързващи за търговците, това е успешна първа стъпка към потенциално разширяване на капацитета на IGB от настоящите 3 млрд. куб. метра годишно на 5 млрд. куб. метра годишно“, добавят те.

Двамата обсъдиха възможностите за развитие на интерконектора с представители на преносни оператори от региона в рамките на събитие в Солун, посветено на Вертикалния газов коридор.

Според ICGB над 82% от общия капацитет за предстоящата газова година вече е резервиран.

По думите на Георгиева дружествата, участвали в необвързващата фаза на процедурата, са заявили интерес до 4 млрд. куб. метра допълнителен капацитет за следващите няколко газови години в точките за междусистемно свързване на IGB с гръцкия национален оператор DESFA и „Булгартрансгаз“ ЕАД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още