IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на КЕВР: До 30 юни 2024 г. цената на тока за бита няма да се вдига

Ще се мисли за компенсация за битовите потребители спрямо пазарната цена, каза Иван Иванов

19:40 | 13.09.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

До 30 юни 2024 година цената на електрическата енергия няма да бъде променяна. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на заседание на Комисията по енергетика в Народното събрание.

"Цената на тока се вдигна на годишна база с по-малко от 4%. Това е поносимо предвид сегашните нива на инфлация", коментира Иванов, цитиран от БТА.

Председателят на енергийния регулатор каза, че с предложенията за промени в Закона за енергетиката Националната електрическа компания (НЕК) престава да е обществен доставчик и цената на тока ще се формира по квотен принцип. „Премахването на НЕК като обществен доставчик означава, че крайните потребители ще купуват енергия директно на борсата“, поясни Иванов.

“Ако искаме да защитим интересите на битовите потребители, трябва да има компенсация за тях спрямо пазарната цена. КЕВР посочи сумата, която е нужна и тя е в рамките на 1,4 млрд. лева. Добре е, че Министерството на енергетиката прие да се ползва годишния ценови период на КЕВР, а той определя цената на тока на 1 юли, а не от началото на годината", добави той.

С промените в закона се дава ясна възможност КЕВР да определя и пределните цени на производителите на ток и това дава възможност сумата от 1,4 млрд. лева силно да бъде намалена. "Имаме прозорец от девет месеца, в който КЕВР заедно с Министерството на енергетиката ще намерят най-щадящия вариант за битовите потребители", каза председателят на регулатора.

"Не бива да се спекулира, че либерализацията на пазара на тока ще настъпи в началото на 2026 година, както предвижда проектозакона, защото Европейската комисия не посочва точна дата за това", каза още Иван Иванов. 

Днес Комисията по енергетика в Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за енергетиката, с които се въвеждат мерки за либерализация на пазара на електроенергия. Законопроектът беше подкрепен от 11 депутати, 7 бяха против, нямаше въздържали се. 

Депутати от различни парламентарни групи изразиха забележки към текстовете на проектозакона и съмнения дали с новите права на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма да се стигне до още по-голяма регулация на  производителите или пък дали либерализацията на пазара на електроенергия няма да доведе до много скъпа енергия за битовите потребители.

"Цените на регулирания и на свободния пазар сега са толкова различни, че до края на 2026 година не може да има преминаване на хората към свободен пазар", каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране.

"Трябва да се намери плавен преход към свободния пазар на ток, посочи още той. За либерализация на пазара на ток е нужно да са завършени договорите за дългосрочно изкупуване на електроенергия, както и хората да имат средства за интелигентни средства за измерване", допълни Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 13.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още