IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ предупреждава за социално напрежение при свободни цени на тока за бита

За две години битовите потребители няма да могат да се адаптират към новите условия, посочват от синдиката

21:30 | 29.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Предвиденото премахване на регулираните цени на електроенергията за битовите потребители до края на 2025 г. ще създаде тежки социални проблеми. Това предупреждават от КНСБ в становище, изпратено до премиера Николай Денков и министъра на енергетиката Румен Радев.

Либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители е заложено в проекта за промени в Закона за енергетиката, който в края на юли беше публикуван за обществено обсъждане.

Преминаването на битовите потребители на свободния пазар е крайно негативен подход и ще създаде тежки социални проблеми както поради невъзможността на битовите потребители да се адаптират към новите условия, така и поради самата организация на плавен преход, която трябва да се случи в рамките на две години, посочва се в становището на синидката.

От синдиката посочват и че публикуваният за обществено обсъждане законопроект въвежда нови по-тежки условия за работа на въглищните централи, като не предвижда възможности за търсене на дерогации или работа при условията на стратегически резерви. При този подход въглищните централи ще преустановят работа дори преди 2030 г. 

Според КНСБ "въпросите за пазара на дребно, разпределение и потребление при крайни клиенти следва да бъдат разгледани в специален закон, така че да се постигне заявената цел за "достъпни и прозрачни цени и разходи за енергия за потребителите".

От синдиката посочват, че не е отразена приложена връзката между клиент и енергийно бедно домакинство. Препоръката е да се направи връзка със социалното законодателство в преходни и заключителни разпоредби, като се позволи енергийно бедните домакинства и уязвими клиенти да бъдат обект на специални схеми за компенсиране при свободен пазар.

Също така КНСБ иска да се регламентира кой фонд и как, с енергия, закупена откъде (дали на свободен пазар или от местен източник с ниска цена – например АЕЦ Козлодуй), ще компенсира конкретно енергийно бедните домакинства.

Освен това се настоява за компенсации на всички клиенти да се прилагат отстъпки от сметката според доходното им състояние за основно жилище само за определено адекватно количество енергия в отоплителен или охладителна сезон и друго количество в преходен сезон.

В становището се обръща внимание и на това, че не става ясно кога точно е предвидено НЕК да загуби функцията на обществен доставчик и поставя въпроса за гарантирането на достъпни цени за домакинствата у нас.

Като цяло КНСБ настоява да бъде разработена Стратегия или Програма за намаляване на енергийна бедност в България.

Припомняме, че отрицателно становище по законопроекта изразиха Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и омбудсманът Диана Ковачева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още