IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на електроенергията в Германия потъват в очакване на ръст на вятърната енергия

Производството на вятърна енергия в страната достигна рекорд на 14 януари от 50 802 мегавата, показват данни на European Energy Exchange

16:47 | 15.09.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на електроенергията в Германия паднаха до най-ниското си ниво от почти четири месеца, тъй като производството на националните вятърни паркове се очаква да нарасне следващата седмица, съобщава Bloomberg.

Цената на договорите за седмица напред се срина с повече от 20% от понеделник до 67,75 евро за мегаватчас. Производството се очаква да достигне връх от 48 502 мегавата във вторник следобед, става ясно от модел на Bloomberg.

Най-големият пазар на възобновяема енергия в Европа не показва признаци на забавяне. Шведската компания Vattenfall AB заяви в четвъртък, че планира допълнителни инвестиции в офшорната вятърна индустрия на страната. Европейският съюз (ЕС) също обяви, че ще позволи разширяването да продължи на фона на нарастващата конкуренция в лицето на Китай.

Въпреки това, преди скока до почти рекордни нива през следващата седмица, производството почти ще спре в събота, като е напът да падне до 1224 мегавата в 17:00 ч. берлинско време.

Производството достигна рекорд на 14 януари от 50 802 мегавата, показват данни на European Energy Exchange AG.

Очакванията за ръст в производството на вятърна енергия притискат надолу цените на електроенергията в Германия. Източник: Bloomberg Очакванията за ръст в производството на вятърна енергия притискат надолу цените на електроенергията в Германия. Източник: Bloomberg

Междувременно Германия продължава да ускорява изграждането на вятърни паркове. През първото полугодие на 2023 г. страната е добавила нови 249 мегавата офшорни вятърни мощности. Това е ръст от 3,1% до 8,38 гигавата, допълва организацията.

От добавените мощности 229 мегавата са нови паркове, а 20 мегавата са от модернизацията на проекта Veja Mate. Очакванията са, че до края на тази година в страната ще влезе в експлоатация още един голям офшорен парк - Acardis ost 1, чийто капацитет за производство е 257 мегавата.

През цялата 2022 г. Германия добави общо 342 мегавата нови офшорни мощности. През миналата година пазара в страната беше много нестабилен, макар и цената на електроенергията да беше висока и да насърчаваше развитието на зелените проекти.

Като цяло офшорната вятърна енергия е в основата на плановете за зелен преход на Берлин. Целите, които си поставя най-голямата европейска икономика, предвиждат поне 80% от електроенергията в микса до 2030 година да е от възобновяеми източници - основно соларни панели и вятърни турбини. Това е съвсем постижима цел на фона на сегашния дял от 50% в Германия.

До 2030 г. обаче капацитетът на вятърните офшорни мощности трябва да достигне 30 гигавата, сочат още плановете на германските власти. В сектора отчитат, че след години на слабо развитие сега в Германия се одобряват голям брой проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 15.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
andy
преди 7 месеца
До: zelka007 Зелка, ходи дyxни малко и у немско, че да пуснат малко индустрията тия шваби. Бай Гън им резна газчицата и сега чакат за ветровито време. През другото време - зимен сън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 7 месеца
До: andy ... хех ... нема как да минем без гееюювина ... заредил си батериите с костя и маяма около паметника и са загряваш епистоларно за партито довечера ?! загорел ми се струваш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 9
andy
преди 7 месеца
До: zelka007 Като чуеш, че някъде ще се дyxа и започваш да се възбyждaш! Навик от бранша, а? ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
zelka007
преди 7 месеца
хихи ... цитирам от текста ... "производството почти ще спре в събота" ... очаквам некой дежурен отрицател-антиваксър-газовик да се включи ударно с дежурна реплика ... :))) ... да видим кой първи ще се разпише ... ?! ... ще спечели дъфффка "бибит" , но с повтаряща се картинка ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още