IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преходът на Австралия от въглища към ядрена енергия може да струва 249 млрд. долара

Енергийният министър на страната Крис Боуен определи преход на подобна цена като „еднорог и фантазия“

10:25 | 18.09.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Замяната на австралийските въглищни електроцентрали с малки модулни ядрени реактори ще струва 387 млрд. австралийски долара (249 млрд. щатски долара), обяви министърът на изменението на климата и енергетиката Крис Боуен, цитиран от Bloomberg.

Високата цена прави такъв преход, препоръчван от опозицията в страната, „еднорог и фантазия“, подчертава Боуен по ABC Radio National в понеделник.

Австралия ще има нужда от 71 малки модулни реактора, за да замени 21 гигавата въглищна енергия в системата, добавя той, обсъждайки анализ на Министерството по изменение на климата. „Не мога да се сетя за по-лошо решение за Австралия от ядрената енергия“, подчертава Боуен.

В списъка с поддръжници на малките модулни реактори изпъкват имената на Бил Гейтс и Уорън Бъфет, въпреки че в момента има само няколко работещи инсталации, като ключови разработчици наскоро отбелязаха предизвикателствата по отношение на разходите.

В края на август доклад на оператора на енергийния пазар на страната Australian Energy Market Operator (AEMO) предупреди за рискове от недостиг на енергия през следващите 10 години, тъй като страната ще затвори 62% от своите въглищни мощности, които все още осигуряват по-голяма част от електроенергията. Очаква се търсенето на електроенергия да продължи да расте заедно с населението и икономиката и е изключително важно планираните инвестиции в проекти за пренос, производство и съхранение да бъдат „бързо реализирани“, става ясно още от анализа.

„Въпреки че нашият основен сценарий показва повишен риск по отношение на надеждността, той не отразява потенциала за надеждност на 248-те гигавата от предложените проекти за генериране и съхранение, на действащите проекти за пренос и текущите енергийни програми на правителството“, изтъква главният изпълнителен директор на AEMO Даниел Уестерман.

Инвестициите в мащабни проекти за възобновяема енергия в Австралия скочиха със 145% през 2022 г. до около 5,9 млрд. долара, с инсталирани около 5 гигавата мощности на слънчева и вятърна енергия, изчислява BloombergNEF.

През 2021 г. страната отчете рекордно големи количества произведена зелена електроенергия. Данните на местните власти показват, че през въпросната година възобновяемите източници стоят зад 31,4% от произведената електроенергия в Австралия.

Междувременно страната залага на големите стационарни батерии за съхранение на енергия, като към началото на август страната разполага с най-малко 250 проекта с потенциален капацитет от почти 130 хил. мегаватчаса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 18.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още