IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължителна стачка в Австралия ще разтърси газовите пазари

Страната е основен доставчик в Азия, но пазарите още не са добре балансирани

15:09 | 14.08.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на природния газ скочи с 30% само за ден (на 9 август) на нидерландската борса TTF, когато стана ясно, че служители на енергийните гиганти Chevron и Woodside в Австралия се готвят за стачка. За Европа това не е толкова сериозен проблем в близките дни - страните могат да разчитат на дългосрочните договори с Норвегия, Катар и други доставчици.

Но за страни като Тайланд, Тайван и Япония, за които към четвърт от доставките идват от Австралия, проблемът ще е налице. Китай също получава към 14% от общия внос на втечнен газ от австралийските доставчици.

Пазарите в Азия и Европа винаги са могли да "дръпнат" един от друг доставки на танкери с газ от САЩ, ако ценовите условия са по-добри. Вероятно в случай на криза в Австралия днес, някои доставки към Европа бързо ще бъдат пренасочени.

САЩ са сред най-големите и най-гъвкавите доставчици на втечнен газ, припомня Bloomberg и допълва, че този път обаче страната може и да не успее да отговори толкова бързо. Заради по-топлите води на океаните сезонът на ураганите е по-силен от обичайното и ще ограничи възможностите за втечняване през терминалите. По тази причина и анализаторите се опасяват, че американските производители няма да успеят да реагират навреме при криза с доставките на газ от Австралия.

Преговорите в австралийския газов сектор са за заплати и по-добри условия за работа и все още не са започнали - срещи са насрочени за 15 август. Пазарите обаче са доста изнервени от други фактори, като например затворени за планов ремонт терминали в Тринидад и Тобаго и в Русия, както и планов ремонт в друг австралийски терминал през третото тримесечие. Заради горещото време пък Египет спря износа на газ, за да покрие увеличеното вътрешно потребление. Така очакванията за намаляване на част от количествата втечнен газ на пазара не беше прието добре. 

Ако стачката в Австралия продължи месец, то от пазара ще "изчезнат" 44 танкера, или 3 млн. тона, изчислява Клаудио Щойер, директор на консултантскаа SyEnergy пред Bloomberg. Това означава повишаване на цената на природния газ точно преди началото на отоплителния сезон в Европа. Само новината за възможна стачка, още преди да е започнала и реално доставките да са засегнати, повиши с 30% цената на газа в Европа и анализаторите са категорични, че никой не знае докъде може да стигне.

След този ръст пазарът се успокои, но цените все още са на най-високото си ниво от юли насам. Търговията се извършва при 35,60 евро за мегаватчас в обедната сесия на TTF. Известно спокойствие носят пълните газохранилища в Европа (до 89% от капацитета си по данни на Gas Infrastructure Europe към 13 август).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 14.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
danchomentata
преди 8 месеца
Ти целия скован от злоба си,о шумен и разблуден град,и твойте електрични глобусивсуе тъй празнично блестят!Христо Смирненски1922
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 8 месеца
До: данчонефелнатарубля ... нема , свърши тая вече ... гръмнахте си тръбите , никой нема да ги прави , германците ги вадят от морето вече в техният участък , щото ще ги ползват за друго , всички терминали за втечнен газ в ЕС си бачкат , нови се строят ... само ще надничате през оградата с другите бриксчета какви ги творим тука ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
danchomentata
преди 8 месеца
Нищо не се чу кво горе в Албърта. Бог да пази Краля/Кралицата Rishi Sunak/Charles Philip Arthur George https://oilandgasinfo.ca/patchworks/oil-supply-costs/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още