IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За година през IGB са пренесени над 16 млн. мегаватчаса газ

Газовата връзка с Гърция има 39 регистрирани потребителя

18:59 | 02.10.23 г.
Снимка: ICGB
Снимка: ICGB

За първата половина от своята експлоатация през газовата връзка между България и Гърция IGB са пренесени 16,4 млн. мегаватчаса (около 1,53 млрд. куб. метра) природен газ, съобщават от проектната компания ICGB. Капацитетът на връзката е 3 млрд. куб. метра годишно.

Газопроводът беше въведен в експлоатация по време на официална церемония в присъствието на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, президента на Азербайджан Илхам Алиев, както и на Сърбия Александър Вучич и други официални лица. Българският държавен глава Румен Радев приветства проекта с думите: "Всичко е добре, когато приключи добре", намеквайки, че работата по него продължи повече от десетилетие.

Реално тласък на изграждането на тази връзка дадоха плановете за терминал за втечнен газ край Александрополис. Така, използвайки инфраструктурата на Трансбалканския газопровод, втечнен газ може да се движи от юг на север в Европа, достигайки и държави извън ЕС, включително Молдова и Украйна.

През последните месеци Молдова, която има спорове за дължимите суми с "Газпром", използва тази връзка за алтернативни доставки на природен газ.

Към момента IGB има 39 регистрирани потребителя и по-голямата част от свободния капацитет за новата година вече е резервиран. Проектната компания направи и пазарен тест за интереса за увеличаване на капацитета на тръбата - това може да стане чрез изграждане на компресорна станция на гръцка територия - край Комотини.

От ICGB коментират, че индикациите от необвързващата фаза на теста са положителни и газопроводът вероятно ще увеличи капацитета си до 5 млрд. куб. метра годишно.

През IGB България получава договорените преди десетилетия доставки на газ от Азербайджан. Газовата връзка може да помогне и за реализацията на идеята за Solidarity Ring.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 02.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още