IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И трите кандидата подадоха финална оферта за разширяването на АЕЦ "Дуковани"

В процедурата участват Westinghouse, EDF и KHNP

10:14 | 01.11.23 г. 2
Снимка: Martin Divisek/Bloomberg
Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

Американската Westinghouse, френската EDF и корейската KHNP подадоха финални оферти за изграждането на пети блок на АЕЦ "Дуковани ІІ" в Чехия, както и необвързващи предложения за останалите три блока, които се планират в централата, пише CEZ Group. Westinghouse трябва да достави оборудването и за седми блок на АЕЦ "Козлодуй", както и първите ядрени реактори на Полша.

И трите участника заявиха интерес към АЕЦ "Дуковани" в края на 2022 г.

70% от CEZ Group са собственост на чешката държава. През 2020 г. тя съобщи, че планира изграждането на нов реактор на стойност 6 млрд. евро, но в тази сметка не е включена инфлацията, която се увеличи съществено през последните месеци.

Плановете са пети блок да заработи до 2036 г. От CEZ уточняват, че новите реактори ще заменят част от остаряващото оборудване - първият блок влезе в експлоатация през 1985 г.

В централата работят четири блока от типа ВВЕР 440, тоест като "малките" блокове на АЕЦ "Козлодуй", които вече бяха изведени от експлоатация.

Чехия изключи възможността "Росатом" да участва в процедурата за разширяването на ядрената централа още през 2021 г. след доклад, че Русия има връзка с взрив в оръжейно депо в страната през 2014 г. Руската ядрена корпорация няма право да участва в търговете и за подизпълнител по проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
sosi
преди 6 месеца
Естествено нито в Чехия нито в Полша някога ще се построи нов ядрен реактор. Цената на HINKLEY POINT C е достигнала 27 милиарда евро за 1000МВ и само *** може да допусне, че в ЕС по същото време същата мощност може да се изгради едва за 6 милиарда. Целта на подобни статии спонсорирани от Богомил Манчев е да лъже тълпачата, че докато в държавата ни не достигат къде по-дребни пари за храна и лекарства, половината милиард, който изсипа Денков бързо и на тъмно ще ни донесе накакви благинки някога
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
wkjpznqfmuylbn
преди 6 месеца
Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук: -----> https://lmy.de/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още