IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CEZ има три оферти за изграждането на нов реактор в АЕЦ "Дуковани 2"

"Росатом" беше изключена от търга през пролетта на 2021 г.

18:13 | 30.11.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Чешката CEZ е получила три оферти за разширението на АЕЦ "Дуковани 2" - от френската EDF, корейската KHNP и американско-канадския холдинг Westinghouse. Сега ще има анализ на предложенията и дискусии с компаниите, които трябва да внесат своите финални предложения в края на септември 2023 година, поясняват още от CEZ.

Търгът за новите мощности в ядрената централа беше обявен през март. В рамките на подготовката на офертите представители на компаниите са посетили централата и са коментирали множество допълнителни параметри, коментира Томаш Плескач, член на борда на директорите на CEZ Group.

Плановете на компанията, в която чешката държава държи дял от 70% от капитала, са реакторът да заработи до 2036 г. Той ще бъде разположен в близост до площадката на АЕЦ "Дуковани", построена през 1985 г., използвайки изградената енергийна инфраструктура. Тази централа е с четири реактора от типа ВВЕР 440.

Интерес към разширението на АЕЦ "Дуковани" имаше и руската "Росатом", но тя беше изключена от търга от чешката държава през април 2021 г. Прага забрани участието на руския холдинг и като поддоставчик по алтернативни оферти. Причината е обтягането на отношенията с Русия, след като стана ясен доклад, че руската държава има отношения към взрив в оръжейно депо през 2014 г.

Енергийната криза, обхванала Европа, увеличи подкрепата за ядрената енергетика в Чехия, отчитат още от CEZ. Според проучвания 72% от хората в страната са за изграждането на нови мощности. Това е ръст от седем пункта спрямо миналата година и е най-високата подкрепа за подобни проекти от 1993 г. насам.

Производството на електроенергия от ядрените реактори е с нулеви въглеродни емисии, което е в духа на промените в енергийната политика на ЕС в последните години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още