IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК планира да даде право на страните членки да блокират поотделно вноса на руски газ

С проект на законодателен текст се планира спиране на достъпа на компании в Русия и Беларус до европейски тръбопроводи и LNG терминали

09:06 | 08.12.23 г. 3
Снимка: Muhammed Enes Yildirim/Anadolu via Getty Images
Снимка: Muhammed Enes Yildirim/Anadolu via Getty Images

Европейският съюз е готов да даде на държавите членки правомощия да сложат край на вноса на газ от Русия и Беларус почти две години след началото на руската инвазия в Украйна, пише Financial Times.

Всяка страна членка ще може да забранява на компании от Русия и Беларус да купуват капацитет в газопроводите и терминалите им за втечнен природен газ (LNG), показва проект на правен текст от Брюксел, видян от изданието.

Предложението може да даде база, по силата на която европейските енергийни компании да излизат от договори с руски доставчици на газ, без да трябва да плащат солидни компенсации, посочва високопоставен представител на съюза.

Макар че 27-членният блок постепенно намалява зависимостта си от руска енергия след инвазията през февруари 2022 г., той все още получава една десета от доставките си на газ, включително на LNG, от страната. Няколко държави членки, включително Австрия и Унгария, разчитат сериозно на руските доставки.

Европейската комисия (ЕК) иска да накара страните членки да намалят останалия внос на газ. Някои държави членки, включително Полша и Прибалтийските страни, силно изразяват исканията си за по-твърди действия срещу Москва.

Страните членки ще имат правото „частично или, когато е оправдано, изцяло да ограничават“ достъпа до инфраструктурата за газови оператори от Русия и Беларус, „когато е необходимо, за да защитят основните си интереси по сигурността“, според проектозакона.

Очаква се преговарящите от страните членки и Европейския парламент (ЕП) да одобрят проекта в петък. Финалната версия трябва да бъде официално одобрена от парламента и държавите.

Вместо директна забрана на вноса на руски газ, която можеше да дестабилизира пазарите и на която се противопоставиха страни с малко алтернативи, ЕК опитва да убеди столиците да диверсифицират източниците си на гориво, определяйки за ЕС да се освободи изцяло от руски изкопаеми горива до 2027 г.

През третото тримесечие на 2023 г. Русия е доставила около 12% от общия внос на газ в ЕС, показват данни на Евростат.

Увеличаването на вноса на LNG от Русия през изминалата година беше особена причина за тревога, не на последно място защото той осигурява важен източник на средства за Москва за нейните военни усилия срещу Украйна.

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон многократно е настоявал правителствата на ЕС да заемат по-твърда позиция, заявявайки на конференция във Варшава през септември, че страните в блока „трябва да намалят руския износ на втечнен природен газ, за да го спрат напълно“.

Белгия и Испания, които имат големи терминали за регазификация на втечненото гориво, станаха най-големите вносители на руски LNG след Китай тази година.

Нидерландия забрани нови договори за трансбордиране на руски втечнен природен газ, което включва прехвърляне на газ между руски ледоразбивачи, пътуващи до Арктика, и танкери, които поемат горивото до страни с по-умерен климат, особено в Азия.

Белгия, Испания и Франция обаче разрешиха вносът и реекспортът на руски LNG да продължи с аргумента, че е трудно за техните компании да се измъкнат от съществуващите договори.

Други страни, включително Германия, също използват втечнен природен газ, внесен през други страни в Западна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 5 месеца
До: Скъсана_Ушанка ам кат е толкоз малко и няя да стани, шо се чудят как да го ограничават бре продуана_ушанка? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
До: 0pk Ъхъ и как точно ще стане това, слабоумна копейко, при положение, че пPaccията има един завод за втечняване на газ, който не покрива и 10% от предишия изнасян за Европа обем? Или нвма значение, въпросът е да си изрецитираш опорчиците и да дават копейките?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
0pk
преди 5 месеца
Те тия капацитети няма да ги купуват компании от Русия и Беларус, а примерно от хамерика и с кеф ше препродават на брюкселските зелки руски газ на тройна цена :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още