IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще овладеят ли скоро учените енергията от термоядрения синтез

Проектът за чиста енергия ITER обединява света от времето на Студената война, посочи Анна Енчева, ръководител на отдел на международния термоядрен експериментален реактор

11:57 | 12.01.24 г. 6
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Учените се опитват да овладеят от години огромното количество енергия от термоядрения синтез, защото тя би осигурила на човечеството безкрайна и чиста енергия, при която се отделят много по-малко радиоактивни отпадъци, отколкото при сегашните атомни електроцентрали. Това съобщи в предаването "Футуризъм" на Bloomberg TV Bulgaria инж. д-р Анна Енчева, ръководител отдел "Вътрешни бобини" на международния термоядрен експериментален реактор ITER.

Тя обясни, че този термоядрен реактор е от вида "Токамак" и е замислен през 1985 година по идея на тогавашния лидер на СССР Михаил Горбачов и американския президент Роналд Рейгън. Днес в него участват Европейският съюз, Индия, Китай, Русия, Южна Корея и Япония, както и страни със собствени варианти на термоядрени реактори.

За своята роля в проекта инж. Енчева обясни, че е мениджър по инсталация и сглобяване на всички компоненти и системи във вакуумната камерa, където ще се намира плазмата на реактора.

Идеята на проекта ITER е да се осъществи връзка между научната част и комерсиалната, която би трябвало да се реализира впоследствие.

Според инж. Енчева предизвикателствата пред такъв мащабен проект са много, защото новата технология изисква разработка на много от компонентите и самите машини за производство.

„При монтажа говорим за компоненти от 1000-1200 тона за единичен компонент и размери от няколко метра, които трябва да бъдат сглобени с много малки отклонения - от няколко милиметра“, посочи тя какви изисквания са длъжни да изпълняват индустриалните партньори на проекта.

 Друг сериозен проблем е температурата, която се получава при термоядрения синтез – в случая на ITER – около 100 милиона градуса, уточни инж. Енчева и допълни, че в момента няма материали, които при досег с тази температура биха издържали. Ето защо контролирането на процеса на определена близост, но не в досег с тези материали, е много важна част от работата.

„През последните десетилетия сътрудничеството с частни стартъпи в областта на термоядрения синтез играе сериозна роля, въпреки че понякога изискванията на частния сектор са твърде големи за подобен проект“, разкри Анна Енчева.

Гледайте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Футуризъм" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 3 месеца
Отново с удоволствие послушах големия атомен физик и поправям първия си пост - загубите от излъчване растат на ЧЕТВЪРТА степен. Плътността на енергията достига плътността на метал. За да има стабилна и управляема ТЯР плазмата трябва да е в равновесно състояние. В "Токамак" това принципно е невъзможно да се постигне. Но специалистката по бобините си заработва заплатата. И още дълго ще я заработва. Лошо няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Alex Silver
преди 3 месеца
https://youtube.com/watch?v=_2YPNg5GI3g
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
aldy
преди 3 месеца
Термоядрения синтез вече го "овладяха" ловки мошеници, последователи на Остап Бендер и смъкват милиарди държавни пари за проект, който принципно е невъзможен. Но щом дават, само будали не вземат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
Alex Silver
преди 3 месеца
Още по времето на Сахаров са разбрали непостижимостта на управляемия термоядрен синтез и са прекратили всякакви по-нататъшни изследвания. Учените Горбачов и Рейгън... А "Токамак" прахоса милиарди и напълни джобовете на много човечета. А сега вече признаването на законите на термодинамиката ще доведе до истински скандал, затова кротко продължават да въртят "перпетуум мобилето" за пари, докато някой ден не ги побарат за тлъстите заддници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
Alex Silver
преди 3 месеца
Управляемият термоядрен процес е Принципно Невъзможен, защото противоречи на основни постулати на термодинамиката. С нарастването на температурата топлинните загуби нарастват на куб, докато генерираната енергия нараства линейно. Големият атомен учен Игор Острецов отдавна го е доказал, но ловки мошеници продължават да доят държавни пари, гонейки Михаля. А покрай тях се прехранват и такива, като инж. Енчева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още