IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell се изтегля от делтата на р. Нигер след близо век работа в региона

Компанията остава в сраната, но вече с фокус към офшорните зони, газ и соларните си мощности

14:28 | 16.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg LP
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg LP

Британският гигант Shell съобщи, че продава звено си, занимаващо се с добив на петрол в Нигерия, за сумата от 2,4 млрд. долара, с което се оттегля от своите операции в делтата на р. Нигер. Купувач е консорциум от пет компании - четири местни инвеститора и международна енергийна група, става ясно от съобщението на компанията.

Сделката трябва да получи одобрението на нигерийските власти.

Shell ще продължи дейността си в Нигерия, но вече само в находищата в крайбрежието на страната, газовата си компания, соларните мощности и проектите, свързани с втечнен газ.

Shell работи в петролния сектор на Нигерия от 30-те години на миналия век, отбелязва Ройтерс. За тези години компанията често се сблъскваше със съдебни дела, свързани с активите в региона на река Нигер, разливи на петрол в резултат от кражби и саботажи, които водеха и до скъпи ремонти.

Компанията се опитва да продаде тази част от бизнеса си от 2021 година насам и да се насочи към много по-малко проблемния сектор с находищата в офшорните зони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още