IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Shell отново расте на фона на скъпия петрол и увеличени добиви

В следващия финансов отчет ще бъде отразено затварянето на находището "Грьонинген"

13:19 | 02.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Печалбата на Shell се повишава през третото тримесечие на 2023 година до 6,22 млрд. долара, спрямо 5,07 млрд. долара през второто тримесечие на годината, става ясно от финансовия отчет на компанията. Според анкетата на The Wall Street Journal петролният гигант се разминава минимално с пазарните очаквания за печалба от 6,25 млрд. долара.

В периода юли - септември 2022 година печалбата на Shell надхвърли 9 млрд. долара заради увеличеното търсене на петрол и природен газ и рекордните цени на енергоресурсите в този период. През следващите месеци пазарите се успокоиха, но сега цената на петрола отново тръгна нагоре след орязването на добивите от Саудитска Арабия и Русия, както и възникналото напрежение в Близкия изток.

Компанията съобщава, че увеличената печалба е факт благодарение на увеличената цена на петрола, както и на ръст на добивите. Има ръст на работата на рафинериите на Shell след свиването на предлагането на горива на световните пазари, съпроводено обаче с ръст на търсенето.

През следващото тримесечие във финансовите отчети ще бъде отразен ефектът от затварянето на газовото находище "Грьонинген" в Нидерландия, допълват още от компанията.

В своя отчет Shell отбелязва още, че през следващите месеци ще реализира обратно изкупуване на акции на стойност 3,5 млрд. долара, или лек ръст спрямо предходното тримесечие (3 млрд. долара), и ще изплати дивидент от 0,331 долара за акция, или ръст от 32% спрямо третото тримесечие на 2022 година.

Като цяло компанията ще "върне" на инвеститорите си около 23 млрд. долара за цялата 2023 година.

Водещите петролни компании отново върнаха ръста на печалбите си, показаха данните от последните им финансови отчети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още