IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът ще поевтинее през февруари, въпреки че "Чирен" оскъпява микса на "Булгаргаз"

Цената на нидерландската борса TTF не се влияе толкова от геополитическите кризи тази зима, отчете Иван Иванов

11:45 | 30.01.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Цената на природния газ, продаван от "Булгаргаз" през февруари, вероятно ще бъде с около 8,5% по-ниска спрямо януари, коментира директорът на газовото дружество Деница Златева по време на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на което беше разгледано ценовото заявление на компанията за следващия месец.

През януари регулаторът утвърди цена от 77,60 лева за мегаватчас, а в прогнозата си за февруари от "Булгаргаз" очакваха цена от 73 лева, или с около 6% надолу.

От началото на януари обаче цената на газа парадоксално за този период на годината намалява и в последните дни се стабилизира около нивото от 28 евро на пазара в рамките на деня на нидерландската борса TTF.

Златева отчете, че в заявлението за февруари един от източниците на газа е газохранилището в Чирен. Там цената е фиксирана и не се влияе от движението на пазара. Проблемът обаче е, че газът в газохранилището беше нагнетен през лятото на 2022 г., когато високата цена на газа в Европа подобряваше рекорди.

Сегашните нива на пазара ще позволят относително безболезнено да бъдат ползвани количествата от "Чирен", каза председателят на КЕВР Иван Иванов. Съответно по този начин ще бъде изчистен този проблем за газовото дружество, висящ от месеци. През периода на нагнетяване тази есен "Булгаргаз" не можа да се възползва от по-ниските цени на пазара, тъй като газохранилището беше пълно. Реално това е проблем и за всички европейски държави и някои търговци нагнетиха известни количества газ в газохранилищата на Украйна.

Цената на TTF намалява заради умерената зима и добрата подготовка в ЕС за зимния сезон, изтъкна още Иванов. Той обаче допълни, че има и явни сигнали за подобряване на енергийната ефективност в Европа, защото цената не само на газа, но и на други енергоресурси остава стабилна въпреки геополитическото напрежение и се увеличават резервите.

Останалите източници в микса на "Булгаргаз" през февруари са още газът от Азербайджан, както и втечнен газ от френската Total Energies, който ще бъде доставен през Турция, е видно още от заявлението на "Булгаргаз", подадено в средата на месеца. Златева уточни още, че всички заявени количества от "Чирен" за януари вече са изтеглени. Компанията започна да черпи от резервите си през декември и според данните на Gas Infrastucture Europe към края на януари газохранилището ни е пълно до около 70% от капацитета си. Подобно е положението и в целия Европейски съюз.

КЕВР ще утвърди цената на газа за февруари на 1 февруари, след като получи актуализирано заявление от газовото дружество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още