IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Вятърните паркове в Черно море може да намалят цената на тока с до 45%

Ще се намери компромис за намаляване на негативните ефекти върху риболовните зони, каза Костанца Рангелова, енергиен експерт в Ember

14:56 | 02.02.24 г. 11

България има огромен потенциал (около 3-4 GWh) за производство на електроенергия от ветрогенератори в Черно море. Реализирането дори на половината от тези мощности заедно с развитието на вятърните паркове на сушата може да намали цената на тока в страната с до 45%. Това коментира Костанца Рангелова, енергиен експерт в Ember, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Трябва да се планира точно как да се случи развитието на офшорната вятърна енергия в България, за да се избегнат рисковете.

По думите на експерта рисковете са България да действа бавно и да не успее да се възползва от този потенциал заради притеснения за екологията, туризма и риболова, както и заради липса на ясна политическа визия.

Ефектите от офшорните вятърни паркове ще зависят от приоритетните зони, които ще бъдат определени в плана за тяхното развитие, каза Рангелова. И допълни, че този план ще бъде подложен на обществено обсъждане и екологична оценка - ще бъдат чути както рибарите, така и представители на туризма, на обществото.

„При една правилна процедура и спазване на това обществено обсъждане не би трябвало да има сериозен проблем за риболовните зони.  Със сигурност може да бъде намерен правилен компромис, по който ще бъдат намалени, ако въобще има някакви, негативните ефекти върху риболовните зони", посочи събеседничката. 

След съставянето на подробен план ще може да се търсят и инвеститори. Времето за изграждане на вятърни паркове в Черно море ще зависи от Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства и може да варира от 3-4 години до 10-15 години, каза Рангелова. „Законът трябва да гарантира спазването на екологичните норми, но да не спира излишно развитието на енергийните процеси“, добави тя.

Вятърната енергия е важна част от енергийния преход, като начинът на работа на ветрогенераторите е близък до този на базовите мощности и допълва добре работата на соларните паркове, уточни експертът.

Един от проблемните моменти в законопроекта са договорите за разлика - те позволяват на инвеститорите да намалят разходите си за проекта и така да се понижи крайната цена на електроенергията, докато в общественото мнение се възприемат като някакъв вид субсидия, коментира Рангелова.

През 2023 г. две трети от произведената енергия в България е била чиста, като въглищата са отговаряли за под 30%. Развиването на вятърни паркове не означава това да е в ущърб на друг ВЕИ сектор като фотоволтаици, каза Рангелова.

„Офшорните паркове в Черно море ще засегнат силно риболовните зони. Това е становището на нашата организация, което сме изпратили до Народното събрание“, заяви Емил Милев, председател на Сдружение “Черноморски изгрев”.

"При изграждането на офшорните паркове е най-важно да се вземе предвид мнението на засегнатите страни, а най-засегнати ще бъдат рибарите и може би туристическият бранш", каза той.

"Притеснява ни липсата на екологични оценки. Нашето море, както знаем, е по-специфично. Животът е до 100 метра и едно изграждане на вятърни паркове силно ще наруши екосистемата в риболовните зони. Просто ще бъдем принудени да спрем да работим", каза Милев.

Исканията на рибарите в Шабла, Каварна, Балчик и Варна са въобще да не бъдат строени тези вятърни паркове и законопроектът да бъде спрян, подчерта събеседникът.

Какви са опасенията на рибарите как се развива офшорната вятърна енергия в други страни в Европа може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 02.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 месеца
До: Tikva007, + + +
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
Tikva007
преди 3 месеца
До: zelkata Ташка фон Мюнхаузен: Понеже ти си с интелект на листен зарзават и поддържаш естествено окосмяване според вкусо на четирикракия си партньор Шаро, си се самопровъзгласила тук за мастър по енергетика и можеш на нас - абдалите, да ни пробутваш размера на ПРЕМИЯТА при изкупуването на енергията от ВтЕЦ за цена? Яла си развалена риба. Пак ти казвам: пишете си с бомбашка за механи и китки, но стойте далеч от цифри и факти. Вие сте просто едни отрудени трроллове - никой не ви чете на сериозно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
Tikva007
преди 3 месеца
На 30.06.2023г., сРешение No. Ц-13/30.06.2023г., КЕВР определи прогнозната пазарна цена по групи производители в зависимост от първичния енергиен източник за периода 01.07.2023г. 30.06.2024г. в размер, както следва: Производители на електрическа енергия, произведена от вятърна енергия 231,83лв./MWh. Източник: https://bpva.org/actual/tseni-v-sektor-elektroenergetika-za-noviya-regulatoren-period-01072023-g-30062024-g
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Tikva007
преди 3 месеца
До: zelkata Ташка фон Мюнхаузен: Кого лъжеш мааа, прръддло? Изнамерила си анналлния си отвор за поредната доза рядка дрришшня под формата на измишльотини. Колко пъти ти казвам да не се опитваш да спориш с мен по фактология? *
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
bobopopov
преди 3 месеца
У нас намалява само населението.Колкото и да се напъваме,токът само ще поскъпва.Маймуните на клона стават повече и няма разминаване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 16
zelka007
преди 3 месеца
До: Tikva007 ... левент с енетелект на орех и епилирани краченца , дали да не спреш да се упражняваш под теми за енергетика ?! имаш знания за ниво минус 5 , а не 0 ... :))) ... ултра неинформирано злобарче си ... значи !! последното решение на КЕВР изнамерих за ценообразуване в енергетиката . вятърни турбини над 1МВт - 95,55 за МВТч без ДДС , фотоволтаици над 10МВт - 131,36 за МВтч без ДДС , ТЕЦ Марица изток 2 плющът според зависи от 440 до 480 за МВтч без ДДС , АЕЦ - 215 за МВтч без ДДС !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 10
zelka007
преди 3 месеца
До: mr. Yoda ... всеки път го пишеш наново или си го имаш и го копираш ?! как върви бизнеса с отварите ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 3 месеца
Защо не съм и аз поет,поет като Пишурката?Ех, че ода бих направилна баба си на хурката!Защо не съм и аз поет,като Сапунова трети!Че запял бих, че възпял бихна владиката конете!Защо не съм и Пърличев,да преведа Илиада;но с такъв превод, за койтои лобут да ми се пада?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 6
Tikva007
преди 3 месеца
*Експерт: Вятърните паркове в Черно море може да намалят цената на тока с до 45%* - В България към момента има инсталирани почти 1 ГВт вятърни паркове и почти 3 ГВт. слънчеви. Те с колко намалиха цената на тока? Напр. най-големият на Балканите вятърен парк *Св. Никола* край Каварна работи вече 10 години - с колко % намали цените на тока? Или май само ги увеличи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
evlogi
преди 3 месеца
Тази и тя се кръстила експерт.Напълно се обезцени това понятие.После се чудят що хората вече нямат вяра на експертите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още