IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ оттегля подкрепата си за проектозакона за ветропаркове в Черно море

Бойко Борисов заяви, че след като партията оттегля подкрепата си, няма никакъв шанс проектозаконът да бъде гласуван в парламента

21:54 | 23.02.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

ГЕРБ оттегля подкрепата си за проектозакона за изграждане на ветропаркове в Черно море на второ четене, каза днес във Варна лидерът на партията Бойко Борисов на среща с представители на туристическия сектор и рибарския бранш от Северното Черноморие, цитиран от БТА.

Текстовете вече минаха на първо четене през пленарната зала, но представители на хотелиерския и на риболовния бранш изразиха притеснения от неясноти в законопроекта и призоваха той да бъдат оттеглен и преработен в дискусия с всички засегнати страни.

Законопроектът е внесен в парламента без никакво обществено обсъждане, припомни днес във Варна председателят на рибарското сдружение „Черноморски изгрев“ Емил Милев. Той подчерта, че не е вземано и мнението на браншовите организации.

Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, допълни, че искането на туристическия сектор е законът да бъде оттеглен и да бъде подложен на обществено обсъждане с участието на експерти. Той подчерта, че туристическият бранш не е против зелената енергия и много от хотелиерите вече са инвестирали в такъв тип инсталации. 

Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, заяви, че срещу проектозакона има много становища, включително и на Европейската комисия.

Пред участниците в срещата Борисов коментира, че депутатите от ГЕРБ са подкрепили проектозакона на първо четене, защото създаването на такъв тип паркове са съпътстващи енергийни мощности. След това обаче е станало ясно, че проектът не е минал на обществено обсъждане. Като проблем той изтъкна и факта, че мощностите на планираните паркове ще бъдат малки. Според него поради тези причини "не си заслужава да се причинява такъв стрес на бизнеса и на хората".

Борисов подчерта, че след като ГЕРБ оттегля подкрепата си за второто четене на проектозакона, няма никакъв шанс той да бъде гласуван в парламента. Той гарантира, че по този казус партията вече ще бъде против.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 23.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още