IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар разширява износа си на втечнен природен газ заради растящо търсене

Ходът открива пътя пред страната да си осигури доминираща роля в световния износ в дългосрочен план

11:32 | 25.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Катар планира да разшири износа си на втечнен природен газ на фона на растящото търсене и паузата в генериращите растеж проекти в САЩ, които са ключов конкурентен доставчик, предава Bloomberg.

Страната, която се конкурира със САЩ и Австралия като най-големия доставчик на гориво в света, ще развие проект за нови 16 млн. тона годишно до края на това десетилетие, повишавайки годишния производствен капацитет до 142 млн. тона до 2030 г., съобщи енергийният министър Саад Ал-Кааби.

Разширяването открива път за страната от Близкия изток да си осигури доминираща роля в дългосрочен план в световния износ. Тя вече подписа поредица от сделки за продажба на доставки от сегашното си разширение до 126 млн. тона, включително 27-годишен договор с China Petroleum & Chemical Corp. и европейски компании като Eni, TotalEnergies и Shell. Очаква се търсенето на втечнен природен газ да нарасне с над 50% до 2040 г., движено от растящото потребление в Азия, отбелязва Shell.

Катар и САЩ са водещи в стремежа за добавяне на нов LNG производствен капацитет. Графика: Bloomberg LP Катар и САЩ са водещи в стремежа за добавяне на нов LNG производствен капацитет. Графика: Bloomberg LP

Разширението следва откриването на 7 трлн. куб. м нови газови запаси в Северното находище, с което общите запаси достигат около 56 трлн. куб. м, заяви Ал-Кааби. Страната все още оценява новите кладенци в находището и ще произвежда повече, ако открие допълнителен газ, каза още той.

Катар все още не е решил дали ще привлече партньори в новия проект, допълни Ал-Кааби.

Пауза в САЩ

САЩ наложиха временно спиране на нови лицензи за износ на втечнен природен газ през януари, докато проучват последиците от по-високите доставки върху климатичните промени, икономиката и националната сигурност. Пауза в одобренията може да трае 14 месеца, съобщи съветникът по енергийните въпроси на Белия дом Амос Хочстейн.

Паузата в САЩ се случва в момент, когато производители и други поддръжници настояват, че природният газ е по-ниско емисионна алтернатива на въглищата или на петрола и може да допълва растящото възприемане на възобновяеми източници. Ал-Кааби очаква недостиг на газ в света въпреки новите проекти.

„Единственото нещо, което би ни спряло да обявим повече проекти, е ако не вярваме, че има пазар за газ“, каза той.

Голяма част от търсенето вероятно ще дойде от Азия, а Европа също ще продължи да потребява газ дълго време, въпреки че темпът на растеж ще бъде по-бавен, коментира Ал-Кааби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 25.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още