IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите енергийни търговци натрупаха капитали за милиарди долари

Повечето компании решиха да използват средствата, за да финансират дейността си, избягвайки високите лихви на банките

14:16 | 26.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Преди десетилетие повечето търговци на енергийни продукти предпочитаха да притежават малко активи, да не трупат капитали, да чистят кешови позиции и да плащат по-голямата част от печалбата под формата на дивиденти за акционери и бонуси за служителите си. Едно от малкото изключения тогава беше Glencore, разказва Ройтерс.

Постепенно през последните години компаниите започнаха да купуват активи - рафинерии, вятърни паркове и дори и мини, използвайки печалбите, които получиха, поддържайки ниски кешовите си позиции. Но това се промени с войната в Украйна, отбелязва още агенцията.

Според източници финансовият отчет на Vitol показва, че т.нар. свободен капитал на акционерите, тоест разликата между стойността на активите и на пасивите, на компанията се повишава до 26 млрд. долара, дори и след изплащането на рекорден дивидент от 5 млрд. долара. Очакванията на анализаторите е обемът му да се повиши до 30 млрд. долара, ако се следва практиката неразпределената печалба (от 2023 г.) да бъде прехвърлена към собствения капитал на компанията.

През последните години Mercuria and Gunvor също натрупаха по около 6 млрд. долара собствен капитал и неразпределени печалби. Нито една от компаниите досега не са публикували публично какъв е размерът на собствения им капитал.

Trafigura съобщи в последни си финансов отчет, че капиталът му се увеличава 2,5 пъти до 16,5 млрд. долара в последните четири години.

Повечето търговци са решили да използват тези средства, за да финансират своите дейности, намалявайки кредитирането от страна на банките, особено на фона на високите лихви. Други пък държат тези средства на депозит, възползвайки се от високите лихви. Това обаче оставя от своя страна отворени кредитни линии в банковата сфера, което не се харесва особено на банките.

Вероятно търговците ще се обърнат отново към банковата сфера за кредити, когато лихвите тръгнат надолу, което на този етап изглежда малко вероятно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още