IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: България трябва да се стреми към балансиран енергиен микс

Ядрената енергия е незаобиколим фактор в енергийния микс, каза д-р инж. Иван Желязков

20:25 | 15.03.24 г.

Трябва да има възобновяеми енергийни източници, както и базови мощности, но това трябва да бъде един прецизиран, умерен микс с поглед към това как ще изглежда българската икономика през 2030-2050 година. Това каза д-р инж. Иван Желязков, зам.-председател на Съвета на директорите на ЦЕРБ и Управител на „ЦЕРБ Солар“, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Аз съм за справедливия, за реалния микс“, посочи гостът.

Очакванията са, че потреблението на електрическа енергия, на газ, на вода и изобщо на ресурси ще расте. „Трендът през последните 30-35 години показва, че има растеж на потреблението на енергия. Включително и Международната агенция по енергетика дава тези данни“, посочи експертът.

По думите му има нови технологии за улавяне на въглеродния диоксид, но те още не са наложени в практиката. „За да се случи това, трябва да се намерят ресурси, да се изградят пилотни проекти, за да се видят възможностите - предимствата, недостатъците, ползите и вредите“. „Това ще насърчи и редица специалисти, експерти, новото поколение, което трябва да поеме управлението на тези енергийни мощности“, коментира гостът в предаването.

Желязков е категоричен, че към този момент ядрената енергия е незаобиколим фактор в енергийния микс на България. „Може би след 20-30 години технологиите ще бъдат други, но към този момент ние правилно асемблираме микса от видове генериращи мощности със съответните първични енергийни ресурси“, отбеляза той. 

„Съгласно решението на Европейския съюз въглищните централи поетапно ще се изведат от експлоатация. Позицията е ясна и ние сме стартирали този преход, но докато извеждаме въглищните централи от експлоатация - един, втори, трети блок - през това време може ускорено да се изграждат възобновяеми енергийни източници - вятърни, на биомаса, соларни централи, защото тези централи имат едно стратегическо предимство - участват в балансирането на енергийната система“, подчерта инж. Иван Желязков.

Има изключително много лостове и начини за компенсиране на високите цени на електроенергия, но има и няколко други въпроса, които са много важни, добави гостът. „Ние трябва непрекъснато да инвестираме в обновяване и усъвършенстване на електроенергийната инфраструктура, тъй като големият бум сега, особено на соларните електроцентрали, изисква сериозно подобрение на мрежата“, уточни събеседникът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 15.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още