IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата фабрика за батерии в Индия ще заработи през октомври

Съоръжението на Good Enough Energy ще започне с капацитет от 7 гигаватчаса, който ще нарасне до 20 гигаватчаса през 2026 г.

11:31 | 20.03.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-голямата гигафабрика за батерии в Индия ще започне работа през октомври, като плановете предвиждат утрояване на капацитета през 2026 г., съобщава нейния собственик, оператора Good Enough Energy, цитиран от Bloomberg.

Капацитетът ѝ ще нарасне до 20 гигаватчаса от първоначалните 7 гигаватчаса, като компанията ще инвестира общо 4,5 млрд. рупии (54 млн. долара) в изграждането на централата в щата Джаму и Кашмир, разкрива основателят Акаш Каушик по време на индустриално събитие в Делхи.

Ускоряващият се енергиен преход в Индия може да доведе до повишаване на търсенето на батерии до 260 гигаватчаса до 2030 г., сочат правителствени прогнози. Тази тенденция ще насърчи производителите на батерии да преследват експанзия, смята Каушик.

Въпреки това администрацията на премиера Нарендра Моди наскоро обеща драстично разширяване на въглищните централи в страната с 88 гигавата, или около една трета от текущия общ капацитет, за да предотврати прекъсвания в електрозахранването. Междувременно инсталациите за възобновяема енергия, които разчитат на стационарни батерии за съхранение на енергия, се сблъскаха с проблеми, свързани с ограниченията за внос и политическата несигурност.

Засега „топлинната енергия трябва да съществува съвместно с възобновяемите енергийни източници“, посочва Каушик. И все пак, система със соларен панел плюс батерия вече произвежда енергия от около 6 рупии за киловатчас, „много по-малко от топлинната“, добавя той.

Компанията ще използва собствена технология, която увеличава живота на батерията и безопасността чрез регулиране на нейната температура, за да предотврати прегряване, изтъква още Каушик.

Според анализ на Bloomberg от миналата година въглищата ще останат основен енергиен източник за Индия въпреки съществения ръст на зелената енергия до 2030 г.

Потреблението на електроенергия в Индия расте на фона на възстановяването на икономиката след пандемията от коронавируса. Властите са категорични, че достъпът до евтина и сигурна електроенергия е основен фактор за устойчиво развитие на икономиката. Въглищата са основен енергоизточник с дял от 72,7% от енергийния микс в момента. Плановете на властите са до 2030 г. този дял да намалее до 54,5%.

Очакванията са слънчевата енергия да има дял от 22,7% от микса през следващите няколко години. Индия опитва да намали въглеродния отпечатък на енергетиката си и планира нови 46 гигавата зелени мощности, или общо 500 гигавата, до 2030 г., което ще бъде над 60% от общия производствен капацитет в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още