IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводските цени у нас продължават да падат заради по-евтината енергия и през февруари

Цените на производител се понижават с 0,6% през февруари на месечна база и с 9,3% спрямо година по-рано, отчита НСИ

13:04 | 29.03.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Производствените цени България продължават да се понижават и през февруари на месечна и на годишна база. Спрямо година по-рано заводските цени намаляват основно заради по-евтината енергия.

Цените на производител се понижават с 0,6% през февруари спрямо предходния месец и с 9,3%  спрямо година по-рано, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо предходния месец понижение на заводските цени се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7,1%. Покачване се отчита в добивната промишленост - с 4,1%, и в преработващата промишленост - с 1,4%.

По-високи цени в преработващата промишленост са регистрирани при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 5,8%, при производството на напитки и на текстил и изделия от текстил, без облекло - с по 1,8%, и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1,6%. Понижение на цените има при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - със 7%, на лекарствени вещества и продукти - с 4,9%, както и при производството на електрически съоръжения - с 0,6%.

Спрямо година по-рано спад в цените през февруари се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 32%, и в добивната промишленост - с 3,9%. В преработващата промишленост е отчетено увеличение - с 0,4%.

Значителен ръст на цените в преработващата промишленост е регистриран при: производството на тютюневи изделия - с 39%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 10,3%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 10%. Съществено намаление на цените се наблюдава при: обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 11,7%, на химични продукти - с 9,7%, и на основни метали - с 8,7%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 1,5% през февруари спрямо предходния месец. Понижение е отчетено в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6,8%. Увеличение е регистрирано в добивната промишленост - с 4,1%, и в преработващата промишленост - с 1,4%.

По-високи цени в преработващата промишленост се наблюдават при: производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 4,4%, на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 3,5%, и при производството на машини и оборудване, с общо и специално предназначение - с 3,2%. Намаление на цените е регистрирано при производството на лекарствени вещества и продукти - със 7,6%, а също и при това на основни метали - с 4,7%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 12,1% в сравнение с февруари 2023 година. Спад на цените е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 29,5%, и в добивната промишленост - с 4,6%, докато цените в преработващата промишленост нарастват - с 0,8%.

Спрямо февруари 2023 г. ръст на цените в преработващата промишленост е регистриран при: производството на тютюневи изделия - с 55.1%, на текстил и изделия от текстил, без  облекло - с 10%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 8,6%. Значителен спад на цените е отчетен при производството на химични продукти - с 15,8%, производството на основни метали - с 11,4%, и на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6,2%.

Индексът на цените на производител на международния пазар нараства с 1,0% през февруари 2024 г. спрямо предходния месец, а спрямо февруари 2023 г. се понижава с 4,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 29.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още