IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чешките депутати се отказаха от план за разделяне на CEZ

Долната камара на чешкия парламент отмени спорна клауза, която щеше да позволи на държавата да поеме контрол върху част от CEZ без съгласието на другите собственици

22:15 | 10.04.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Чешките депутати се отказаха от предложение, целящо да помогне на правителството да реорганизира доминиращата електрическа компания CEZ. С това те сложиха край на едногодишен спор с инвеститорите, който натежа върху цената на акциите на компанията, предава Bloomberg.

Долната камара на парламента одобри законопроект за реорганизиране на корпорации в сряда, но гласува за отмяната на спорна клауза, която щеше да позволи на държавата да поеме контрол върху част от CEZ, където притежава 70%, без съгласието на другите собственици. Bloomberg съобщи по-рано, че управляващата коалиция е приела да коригира законодателството, за да смекчи притеснанията на акционерите за съдбата на компанията, оценявана на 20 млрд. долара.

Миналата година най-голямата търгувана на борсата електрическа компания в Източна Европа, изгуби около 2 млрд. долара от пазарната си стойност за един ден, когато кабинетът на премиера Петр Фиала одобри законопроекта. Оттогава миноритарни акционери заплашиха със съдебни дела, а някои съветници на правителството предупредиха, че планът е значително нарушаване на правата на собственост.

Законопроектът беше замислен насред енергийната криза в Европа, която принуди Фиала да обяви, че държавата иска да придобие по-голям контрол върху производството на електроенергия. След като цените на природния газ и на тока спаднаха, Фиала престана да говори конкретно за поемане на контрол върху активи, свързани с производството на енергия, и съсредоточи вниманието си върху други ходове като купуване на газохранилища и тръбопроводи.

„Нека всички в тази зала си спомним колко високи бяха цените на енергията по онова време и кога Европа бе залята от патерналистична вълна в подхода на държавата към енергийния сектор, тук това беше CEZ“, каза Карел Хаас, депутат, отговарящ за предложението в парламента, преди гласуването.

Оттеглянето на разпоредбата за неравномерно разделяне на активи дава известно успокоение на инвеститорите в CEZ, които също така трябва да се справят с данъци свръхпечалба, спадащи цени на енергията и свиване на въглищния бизнес. Книжата на CEZ поскъпнаха с 2,1% до 859 крони към 12,30 ч. местно време, с което оценката на компанията достигна 462 млрд. крони (19,8 млрд. долара).

Законопроектът целеше да намали лимита за одобряване на промени в структурите на собственост, включително неравномерно разделяне, до 75% от присъстващите на общо събрание акционери спрямо сегашните 90% от всички собственици. Правителството заяви, че законопроектът цели да приведе правилата в Чехия в унисон с тези в други страни членки на ЕС и не е създаден специално за CEZ. 

Но ходът затруднява усилията на правителството да се сдобие с по-голям контрол върху енергийната инфраструктура в момент, когато планира да изгради нови ядрени реактори, които може да струват десетки милиарди долари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 10.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още