IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OMV Petrom търси нов партньор в проучванията за блока "Хан  Аспарух"

В първите месеци на 2024 година стана ясно, че TotalEnergies се изтеглят от проекта

19:06 | 17.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

OMV Petrom, която остана единственият оператор на проекта за проучване на черноморския блок "Хан Аспарух", търси нов партньор за работата. Това стана ясно след среща на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов с представители на компанията.

Преди месец румънски медии съобщиха, че френската TotalEnergies се изтегля от проекта. Компанията получи правото да проучи блока през 2012 година, но след първоначалната находка на петрол повече съобщения за успех нямаше. През есента на 2023 година от компанията представиха пред Народното събрание очакванията си за големи находища на газ и предложи дял на държавата.

Депутатите възложиха на енергийното министерство да проучи възможността държавният "Български енергиен холдинг" (БЕХ) да участва в проекта. Министърът на енергетиката Румен Радев съобщи малко по-късно, че процедурата се замразява, защото представителите на холдинга не са имали достъп до ключова информация.

По време на срещата днес (17 април) Владимир Малинов е коментирал, че за българската страна потенциалният местен добив е с ключово значение за постигане на целите за диверсификация на източниците на енергийни ресурси, отбелязват от Министерството на енергетиката.

"Продължаването на проучванията в потенциално перспективни находища като „Хан Аспарух“ е условие за ефективно постигане на тези цели", коментира още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още