IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша може да намали тарифите на електроразпределителните фирми с една пета

По този начин страната иска да свие разходите за държавни субсидии и да помогне за защита на домакинствата от пълното въздействие на увеличенията на цените

17:00 | 28.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Полша планира да намали максималната тарифа за електроенергия, която фирмите за комунални услуги могат да налагат, с 19%, за да свие разходите за държавни субсидии и да помогне за защита на домакинствата от пълното въздействие на увеличенията на цените, съобщава Bloomberg.

Министерството на климата очаква максималните тарифи да бъдат „преизчислени“ до около 598 злоти (148 долара долара) за мегаватчас, в сравнение със сегашните 739 злоти за мегаватчас, и да се запазят до края на 2025 г., става ясно от новия проект, определящ цените на електроенергията и отоплението от юли.

Окончателното ниво ще бъде определено в разговори между енергийния регулатор на страната и електроразпределителните дружества, включително PGE SA, Enea SA и Tauron SA.

Правителството иска да защити поляците от пълното въздействие на скока в разходите за енергия, когато текущите ограничения изтекат през юли. В момента действителните цени за домакинствата са ограничени до 412 злоти, като правителството компенсира доставчиците за разликата между това и тарифата. Съгласно предложението таванът за потребителите ще се увеличи, но до максимум 500 злоти, докато тарифата, която фирмите за комунални услуги могат да начисляват, ще бъде намалена.

Правителството казва, че цените на едро са паднали спрямо последните върхове.

Общите разходи за новите енергийни разпоредби, които включват и ваучери за подпомагане на хората с ниски доходи, се оценяват на 6,4 млрд. злоти за тази година и още 1,8 млрд. злоти за 2025 г., показват изчисленията, включени в новия проект.

Предложенията предизвикаха противоречия, като Министерството на държавните активи предупреди, че те могат да отслабят финансовото състояние на електроразпределителните дружества, като правителството трябва да обсъди подробностите около него тази седмица.

Кабинетът е изправен пред интензивен икономически дневен ред, тъй като през следващата седмица ще определи фискален план за следващите три години, който може да разкрие общата цена на нови социални програми, след като новата коалиция пое властта през декември. Той също така ще вземе решение за промени в плановете за разпределяне на фондовете на Европейския съюз за възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 29.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още