IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отварянето на офертите за строителство на Вертикалния газов коридор дава заявка за изпълнение на световно ниво

По проекта българската компания ГБС планира да работи с HILL International, Honeywell, Emerson и CRC Evans

10:07 | 01.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Консорциум от водещи американски компании и българската "Главболгарстой" участва в търга за разширяването на газовата инфраструктура и съоръженията, необходими за реализацията на проекта Вертикален газов коридор.

Идеята за него се зароди още преди години и предвижда обръщане на газовия поток, който традиционно вървеше от север към юг, и беше обвързана с проекта за изграждане на терминал за втечнен газ край Александруполис.

Проектът беше възроден по инициатива на "Булгартрансгаз" след началото на войната в Украйна, когато нуждата от диверсификация на газовите доставки стана още по-явна.

След отлагане на няколко пъти се очаква терминалът да заработи до края на май и през него търговците ще могат да насочват газа до различни точки на Балканския полуостров, а заради добре свързаната мрежа - и до Централна Европа.

Графика: "Булгартрансгаз" Графика: "Булгартрансгаз"

Плановете са по новия коридор да се доставя газ от Гърция през България към Румъния, Унгария, Молдова, Украйна и Словакия. Операторът на газопреносната мрежа "Булгартрансгаз" направи анализ на вариантите и изчисли, че за реализацията на проекта ще е необходимо увеличаване на капацитета на точките Кулата-Сидирокастро (с Гърция) и Кардам-Негру Вода (Румъния).

Предвидено е още изграждане на газопроводи, които да подсилят съществуващата мрежа, лупинг на системата от Рупча до Ветрино и от Кулата до Кресна, както и други съпътстващи съоръжения. "Булгартрансгаз" обяви обществена поръчка на стойност общо близо 587 млн. лева (без ДДС) за изграждането и въвеждането им в експлоатация.

В търга, който беше открит в края на март, участва консорциумът, обединяващ "Главболгарстрой", Honeywell, Emerson, CRC Evans и HILL International. Оферти са подали също консорциум на полската Romgos и българските "Климатроник" и "Булстроймонтажи", както и обединение на румънската Habau, Divicom Inc., регистрирана в САЩ, и българската "СИ.И.Е".

В последните години "Главболгарстрой" изгради няколко важни газови съоръжения, включително и газовата връзка със Сърбия, която беше въведена в експлоатация в края на 2023 година.

Honeywell е дългогодишен партньор  на "Главболгарстрой"  в реализацията на важни енергийни проекти. Компанията е четвъртият по големина доставчик на строителни технологии и технологични решения.

Emerson е инженерна компания с повече от 120-годишна история, специализирана в доставката на измервателни системи, системи за контрол и автоматизация.

CRC Evans е с много тесен профил на работа - изграждане на тръбопроводи, заваряване и покрития на тръбите. Компанията участва в строителството на TANAP (част от Южния газор коридор, по който България получава газ от находището "Шах Денис ІІ" в Каспийско море).

HILL International е четвъртата по големина компания за управление на проекти и строителство в САЩ.

Последна актуализация: 10:22 | 01.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още
Финанси виж още