IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon произвежда почти двойно повече въглероден диоксид от България

Въпреки гръмките обещания на Джеф Безос от 2019 г. досега компанията му напредва бавно в декарбонизацията

14:35 | 02.08.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джеф Безос по време на климатична среща в Глазгоу през 2021 г. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Джеф Безос по време на климатична среща в Глазгоу през 2021 г. Снимка: Bloomberg LP

През 2019 г. бившият главен изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос все още обещаваше: До 2040 г. компанията и много други, които са се присъединили към Climate Pledge, основан от Amazon, ще станат неутрални по отношение на емисиите на CO2. Досега обаче не виждаме много от този план. Всъщност Amazon оповести собствения си екологичен баланс за цялата компания за 2021 г. Компанията е произвела още 18% повече емисии на въглероден диоксид в сравнение с 2020 г.

Amazon генерира 71,54 милиона метрични тона еквивалент на въглероден диоксид миналата година, приблизително толкова замърсяване, колкото 180 газови електроцентрали могат да изпомпват годишно. Това е втора поредна година, в която замърсяването на климата на Amazon нараства с двуцифрен темп, откакто компанията направи шумното обещание за климата и започна да отчита публично своите емисии през 2019 г. А от изявлението на Безос за изменението на климата през 2019 г. насам стойността дори се е увеличила с повече от 40%. Така със своя въглероден отпечатък от 71,54 милиона метрични тона въглероден диоксид американският концерн е генерирал повече, отколкото цели държави като Мароко (67,75 млн. метрични тона), Австрия (63,69 млн. метрични тона), Израел (62,42 млн. метрични тона) и Беларус (59 млн. метрични тона). И дори почти двойно повече от България (38,01 млн. метрични тона), предава The Verge. 

За съжаление, обещания като това на Безос позволяват на компаниите да се измъкнат с някои подвеждащи въглеродни сметки. Те могат да се стремят да постигнат „нетни нулеви“ емисии или да твърдят, че са „въглеродно неутрални“ чрез закупуване на въглеродни компенсации, които трябва да неутрализира въздействието на техните емисии чрез предполагаеми екологични проекти. Това обикновено включва засаждане на дървета, защита на горите или насърчаване на чиста енергия. Тези компенсации обаче обикновено не водят до реални намаления на нагряващия планетата CO2, който се натрупва в нашата атмосфера.

Amazon съоснова инициатива, наречена Climate Pledge, през 2019 г., за да привлече други бизнеси да поемат подобни ангажименти за намаляване на CO2 и „неутрализиране“ на остатъчните емисии с „надеждни“ компенсации. Но значително въздействие върху климата има само тогава, когато дадена компания се отървава от по-голямата част от своето замърсяване, ако не и елиминира всичките си емисии.

Емисиите на глава надвишават тези на всички страни

Емисиите на CO2 на глава от служителите на компанията, в която работят около 1,6 милиона души, са 44,3 метрични тона. САЩ като западна индустриална държава с много високи емисии на глава от населението са с 13,68 метрични тона през 2020 г., Саудитска Арабия - с 16,96 метрични тона, докато за Катар стойността е метрични 35,64 тона. 

Според Amazon много голяма част от емисиите на CO2 идват от непреки източници. 46% от общата сума се дължи на изграждането на нови складове, центрове за данни, сървъри, оборудване, превозни средства и други капиталови стоки. Емисиите от закупена електрическа енергия обаче вероятно са намалели с 23%. Това контрастира с 27-процентното увеличение на използването на изкопаеми горива.

Amazon казва, че е намалил своя „въглероден интензитет“ с малка цифра - 1,9 процента - което означава, че емисиите, които произвеждат за всеки долар продадена стока, са намалели леко. Но този показател може да бъде и подвеждащ, защото тези намаления на въглеродния интензитет лесно се заличават, когато бизнесът на компанията се разраства.

„Ангажираме се да сведем до минимум емисиите си на CO2 чрез оптимизиране на транспортната ни мрежа и инвестиране в електрически превозни средства", пише в доклада на Amazon. Например компанията иска да инвестира в сътрудничествот със стартъпа Rivian и да произвежда камиони за доставка, задвижвани с електричество. Освен това компанията възнамерява да инвестира повече във възобновяеми енергийни източници, за да насърчи собствения си бизнес.

В момента обаче тези планове не изглежда да оказват влияние върху подобряването на въглеродния отпечатък. Да се надяваме това да се случи през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 1 година
1% от хората отговарят за половината вредни емисии причинени от летенето, не виждам някой от богатите да е спрял да лети. Да не говорим, че някои летят на 20-30 минутни разстояния, сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Произвеждат два пъти повече , но пък имат почти пет пъти по-голям оборот от нас ... :))) ... Циклоп , пак ти прескачат зъбните колела ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
cyclop
преди 1 година
И кво ще правим сега като произвеждат най-естественият и нормален газ. Поне да го бяхте сметнали във футболни стадиони, да може да разбере най-типичната за този вид писания публика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още