IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС разреши на ТЕЦ „Брикел“ да продължи да работи

Съдът не се е произнесъл по отношение на твърденията на екоинспекцията за замърсяване на околната среда

15:58 | 17.08.22 г.
Снимка: Кирил Петков на изненадваща проверка на ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово през юли
Снимка: Кирил Петков на изненадваща проверка на ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово през юли

Върховният административен съд (ВАС) разреши на ТЕЦ "Брикел" да продължи да работи, като остави в сила определението на Административен съд – Стара Загора, с което е спряно предварителното изпълнение на заповедта от 29 юли на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора за спиране на дейността на ТЕЦ „Брикел“, съобщават от съда.

В края на юли кабинетът "Петков" реши да затвори ТЕЦ "Брикел" до отстраняване на пропуските в дейността на централата, след като проверка на място установи "умопомрачаващи" нарушения.

Със заповедта на предприятието беше наложена принудителна административна мярка за преустановяване на производствената дейност по Закона за опазване на околната среда. Върховните магистрати са се произнесли обаче единствено по отношение на предварителното спиране на изпълнението на заповедта на РИОСВ, но не и по отношение на твърденията на екоинспекцията за замърсяване на околната среда. 

От съда посочват, че по всички посочени седем групи нарушения, описани в заповедта, следва да се произнесе първоинстанционният съд, като постанови решение по същество относно законосъобразността на процесната заповед и наложената с нея принудителна административна мярка.

ВАС констатира формираната трайна съдебна практика по този вид спорове, според която незабавното спиране на дейността на ТЕЦ само по себе си води до причиняване на значителни и трудно поправими вреди.

Тричленният състав на ВАС споделя изцяло изводите на първостепенния съд относно специфичния характер на производството на дружеството и мястото му в критичната инфраструктура на страната. Дружеството е в списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност. Това означава, че дейността на дружеството е от висок обществен интерес и съответно незабавното й преустановяване преди влизане в сила на процесната заповед би накърнило съществено този интерес.

От значение в случая е и обстоятелството, че предварителното спиране на дейността на „Брикел“ би довело до спад на нивото на язовир „Розов кладенец“, който е обявен за защитена зона от министъра на околната среда и водите, допълват от съда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още