IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Солвей Соди" ще строи инсталация за изгаряне на отпадъци за собствени нужди

Компанията планира да използва местни предварително обработени битови отпадъци, с което да намали въглеродните емисии

13:22 | 05.10.22 г.
Снимка: "Солвей Соди"
Снимка: "Солвей Соди"

"Солвей Соди" планира да изгради инсталация за изгаряне на отпадъци за собствени нужди, съобщиха от компанията пред журналисти. С нейна помощ ще бъдат намалени въглеродните емисии от производството.

"Енергийният преход е голямо предизвикателство за нас", коментира изпълнителният директор на предприятието Спирос Номикос. В момента за производството на необходимата топлинна и електрическа енергия "Солвей Соди" гори петрококс и въглища и емитира към 700 хил. тона въглероден диоксид годишно. Разходите за покупка на квоти въглеродни емисии годишно се движат в диапазона 50-70 млн. евро на година.

След 2025 година компанията ще загуби своята конкурентоспособност, ако не намали разходите за емисии, коментира Номикос. Конкуренти на "Солвей Соди" в производството на калцирана сода и бикарбонат са основно компании от Турция и САЩ, които не участват в схеми за търговия с емисии.

Инвестицията в новия завод ще е в рамките на 150 - 200 млн. евро, коментира Тодор Николов, директор на "Проекти по енергиен преход". Точната сума ще бъде уточнена, когато бъде избрана и технологията за утилизацията на отпадъците.

Горивото, което ще бъде използвано в новата инсталация, са местни обработени битови отпадъци. Става въпрос за предварително обработени в сортиращи инсталации отпадъци, от които вече е извлечени всичко, което може да бъде рециклирано. В компанията виждат потенциал да използват поне 300 хил. тона отпадъци, като ползата ще е двойна - те няма да бъдат депонирани и да замърсяват допълнително околната среда с неконтролирани емисии парникови газове, а общините ще намалят разходите си за депониране.

Произведената топлинна и електроенергия ще бъде изцяло за собствени нужди - тенденцията вече е производството на енергия да е на мястото на потреблението и с местни ресурси, коментира Николов. "Няма нужда да се правят мегаинсталации, които да произвеждат енергия, която да се пренася по мрежата до потребителите", допълни той.

Освен алтернативното гориво от отпадъците, в новата инсталация ще може да бъде използвана и биомаса, включително и отпадъци от селското стопанство, като например слама. В момента в България има само три инсталации за слама, а земеделците имат много разходи за оползотворяването ѝ. Практиката в момента е сламата да бъде заравяна в земята, но това изисква и по-дълбока оран, поясни още Николов.

"Солвей Соди" е внесла инвестиционното намерение за новата инсталация в РИОСВ - Варна и процедурата по издаване на Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) вече е в ход. От компанията са категорични, че няма да правят компромиси с качеството и вече са провели серия от разговори с държавната администрация, както и с местните власти. Предстоят срещи с местните общности, на които ще бъдат давани подробности за бъдещия завод.

В региона годишно се генерират около 1 млн. тона битови отпадъци, които са с потенциал да осигурят 350 хил. тона алтернативно гориво. Но все пак, ако местните суровини не са достатъчни, има достатъчно транспортни връзки, за да бъдат получавани алтернативи от София, а и внос от други страни през пристанището на завода, коментира още Спирос Номикос.

В компанията виждат няколко сериозни предизвикателства около този проект и едно от тях е именно фактът, че държавата не подпомага оползотворяването на отпадъците, а общините нямат средства. Липсват и български стандарти за качеството на алтернативните горива, което може лесно да бъде решено, защото има европейски насоки в тази област.

В момента само в региона на Варна се произвежда RDF в обем на около 50-60 хил. тона годишно.

В "Солвей Соди" нямат притеснения относно финансирането на проекта, защото такива лесно привличат инвеститори. От компанията коментират, че подобни заводи почти винаги получават и субсидии на национално или европейско ниво заради социалните ползи, които носят. България често пропуска тези шансове - Министерството на енергетиката например  още не е изработило процедурата за кандидатстване по Фонда за модернизация на ЕС, по който са предвидени средства именно за подобни проекти.

Този нов завод за горене на отпадъци е една от големите инвестиции на "Соловей Соди", но осигурява към 40% от нужната пара за производството. Амбициите на цялата група е до 2030 година да спре използването на въглища в своите мощности, а до 2050 година да бъде и въглеродно неутрална. Тези планове се отнасят и до най-големия завод в Европа за производството на сода и затова и в България се работи за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива. Преди войната в Украйна мислехме за природен газ, но този вариант вече е невъзможен и се насочваме към биомаса и алтернативни горива, разказа още Спирос Номикос.

В края на тази година ще заработи инсталация за съвместно изгаряне на фосилни горива и биомаса, като целта е да бъдат намалени емисиите, допълниха още от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още