IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден е интересът към улавяне и съхранение на въглеродни емисии

Проектите, които са в експлоатация и в някаква степен на реализация, са вече 196

13:57 | 17.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Интересът към технологиите за улавяне и съхранение на въглеродни емисии расте по целия свят и проектите са рекорден брой - 196, сочи анализ на мозъчния тръст Global CCS Institute. От тях действащи са 30, 11 са в процес на изграждане, а 153 - в процес на разработване.

През 2022 година са планирани нови 61 проекта,  с което капацитетът на всички проекти за улавяне и съхранение на въглероден диоксид се увеличава до 244 млн. тона годишно. Това представлява ръст от 44% за последните 12 месеца,  показва анализът.

Очакванията са, че интересът към тези съоръжения ще расте на фона на стратегиите за намаляване на емисиите. Политиката на САЩ в областта на екологията дават значителна подкрепа на подобни проекти. В Европа датското правителство отпусна 5 млрд. евро за разработката на проекти за улавяне и съхранение на въглероден диоксид за следващите 10 години, а Нидерландия удвои средствата по подобна програма до 13 млрд. евро.

Още няколко страни в ЕС се включват към този сегмент, използвайки средства от Фонда за иновации на ЕС, като сред тях са Полша, България и Финландия.

Според анализаторите улавянето на въглеродните емисии е "швейцарското ножче" на климатичните усилия - то играе множество, уникални роли за декарбонизацията на глобалната икономика. За много индустрии - например производството на цимент или химическата промишленост, реално няма друга алтернатива за намаляване на емисиите, допълват от Global CCS Institute.

Инвестициите в тези технологии подпомагат и трансформацията на регионите, които разчитат на добива на въглеводороди, осигурявайки работни места, коментират още експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Екология и ESG виж още

Коментари

Финанси виж още